Pretraga tekstova
Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svijet dobro napreduju, djeluju živahno i trčkaraju u štali
Teljenje krave radost je u svakom domaćinstvu, a kada umjesto jednog koje očekuju, domaćini dobiju tri teleta, onda je i sreća trostruko veća. Iako nije jedinstven slučaj, jeste rijedak, i svaki put kada se dogodi ovakva situacija, smatra se prirodnim fenomenom.
Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini kod Gradiške otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svijet dobro napreduju, djeluju živahno i trčkaraju u štali, piše Srpskainfo.com.
Novi stanovnici štale su pod stalnim nadzorom domaćice Dragane, koja je za ovaj medij ispričala kako su ih trojke iznenadile.
"Kada se otelilo prvo, smatrala sam da je teljenje završeno. Ubrzo potom je došao veterinar i u slami pronašao još jedno tele. Dok je bio tu, u njegovom prisustvu, na veliko iznenađenje, počelo je teljenje i trećeg teleta. Nismo vjerovali da će svi preživjeti, ali kritičan period je prošao, telad dobro napreduju", ispričala je za Srpskainfo.
Kravu koja im je donijela radost, kupili su prije mjesec dana u Lužanima kod Gradiške. Dragana kaže kako im je bivši vlasnik rekao da je u prethodna dva teljenja otelila po jedno tele. "Ni on nije mogao pretpostaviti da će sada biti trojke, možda je ne bi ni prodao, da je to znao", dodaje ona, sretna što je na vrijeme kupila kravu.
Prema riječima veterinara Dragana Tutnjilovića, 95 posto krava teli jedno tele. Vjerovatnoća muške trojke je jedan naprema pet miliona.
"Ne sumnjam da će Kačavende, vrijedni domaćini i iskusni stočari znati da odnjeguju tri teleta koja treba dodatno hraniti. Time će ovaj fenomen biti još značajniji", pojasnio je Tutnjilović.
Podsjetimo, nedavno je u susjednoj Srbiji zabilježen sličan slučaj kada je krava sela Šume kod Topole na svijet donijela također trojke.
Tagovi
Krava Tri teleta Čedo Kačavenda Dragana Kačavenda Dragan Tutnjilović Prirodni fenomen
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.