Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni fenomen
  • 16.08.2022. 12:00

Trostruka radost u domaćinstvu u Gradišci - krava otelila tri teleta

Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svijet dobro napreduju, djeluju živahno i trčkaraju u štali

Foto: Milan Pilipović/Ringer/Srpskainfo
  • 282
  • 202
  • 0

Teljenje krave radost je u svakom domaćinstvu, a kada umjesto jednog koje očekuju, domaćini dobiju tri teleta, onda je i sreća trostruko veća. Iako nije jedinstven slučaj, jeste rijedak, i svaki put kada se dogodi ovakva situacija, smatra se prirodnim fenomenom.

Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini kod Gradiške otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svijet dobro napreduju, djeluju živahno i trčkaraju u štali, piše Srpskainfo.com.

Dobro napreduju

Novi stanovnici štale su pod stalnim nadzorom domaćice Dragane, koja je za ovaj medij ispričala kako su ih trojke iznenadile.

"Kada se otelilo prvo, smatrala sam da je teljenje završeno. Ubrzo potom je došao veterinar i u slami pronašao još jedno tele. Dok je bio tu, u njegovom prisustvu, na veliko iznenađenje, počelo je teljenje i trećeg teleta. Nismo vjerovali da će svi preživjeti, ali kritičan period je prošao, telad dobro napreduju", ispričala je za Srpskainfo.

Kravu koja im je donijela radost, kupili su prije mjesec dana u Lužanima kod Gradiške. Dragana kaže kako im je bivši vlasnik rekao da je u prethodna dva teljenja otelila po jedno tele. "Ni on nije mogao pretpostaviti da će sada biti trojke, možda je ne bi ni prodao, da je to znao", dodaje ona, sretna što je na vrijeme kupila kravu.

Muške trojke

Prema riječima veterinara Dragana Tutnjilovića, 95 posto krava teli jedno tele. Vjerovatnoća muške trojke je jedan naprema pet miliona.

"Ne sumnjam da će Kačavende, vrijedni domaćini i iskusni stočari znati da odnjeguju tri teleta koja treba dodatno hraniti. Time će ovaj fenomen biti još značajniji", pojasnio je Tutnjilović.

Podsjetimo, nedavno je u susjednoj Srbiji zabilježen sličan slučaj kada je krava sela Šume kod Topole na svijet donijela također trojke


Tagovi

Krava Tri teleta Čedo Kačavenda Dragana Kačavenda Dragan Tutnjilović Prirodni fenomen


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !