Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža
  • 13.01.2023. 14:00
  • Pula

Nema bolje reciklaže: Božićna drvca "rješavaju" koze

Koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu ovih životinja i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka

Foto: Grad Pula
  • 50
  • 37
  • 0

Najprije je rasla u šumi, zatim ukrašavala domove i na kraju postala hrana za koze od kojih dobivamo hranu, pojasnio je koristan način "reciklaže" božićnih jelki, direktor kompanije za komunalne usluge Pula Herculanee (susjedna Hrvatska, op.ur.), Robi Fuart.

Naime, kako je objavila gradska uprava, drvca se nakon blagdana doniraju za hranidbu koza. Prošle su godine probno donirali dio jelki koje su, kažu, na farmi postale "pravi hit" te su ih rado i detaljno pobrstile.

"Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim 'zelenim otpadom' i ove godine odvozimo ih na Stanciju Kumparička u Cokune. Njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu ovih životinja i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka", naglasio je Fuart.

Ishrana ovaca tokom zime, na šta treba obratiti pažnju?

Jučer, 12. januara, dovezeno je prvih 30-ak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija prikupljanja. Borove koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina.

Koliko koze uživaju, vidljivo je i u videu kojeg su objavili. 

? ???? ?? ????? ????? ????č??? ??ž?ć?? ????? ?? ? Potaknuti sličnim praksama u inozemstvu u trgovačkom društvu Herculanea božićna drvca nakon blagdana doniraju Stanciji Kumparička za prehranu koza. Herculanea je prošle godine probno donirala jedan dio božićnih jelki koje su na farmi postale „pravi hit“ te su ih koze rado i detaljno pobrstile. ? „Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim „zelenim otpadom“ Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jelke na stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka. Jelka je najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu“, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart. ?‍? Danas je na stanciju u Cokunima dovezano prvih 30-ak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija prikupljanja. Popularne „borove“, koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina. ? Pozivamo sve građane da nastave s odlaganjem svojih jelki u blizini spremnika za otpad na svome području kao i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja 2023. godine i odvesti na „reciklažu“ cokunskim kozama. ????? ? Incoraggiata da pratiche simili all'estero, la Herculanea dona alberi di Natale dopo le vacanze a Stancija Kumparička per nutrire le capre. ?? ℹ️ https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/24671/koze-na-farmi-brste-odbacene-bozicne-jelke/

Objavljuje Grad Pula u Četvrtak, 12. siječnja 2023.

Tagovi

Božićna drvca Hranidba koza Stancija Kumparička Reciklaža Grad Pula


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]