Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma krava
  • 15.09.2020. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Nakon farmi koka nosilja, uskoro se završava gradnja moderne farme muznih krava

U pitanju su najmoderniji objekti ovog tipa, u čitavoj Bosni i Hercegovini, čija je gradnja započela prije tri godine, a u međuvremenu su se stekli i uslovi za primjenu dualnog obrazovanja.

Foto: Jelena Gajić Đokić/ilustracija
  • 236
  • 14
  • 0

Iz Gradske uprave grada Bijeljine, čelni ljudi posjetili su juče kompleks farmi muznih krava, u okviru Poljoprivredne i medicinske škole, a čiji je proces gradnje u završnoj fazi, stoji na službenoj stranici Opštine Bijeljina. 

Menadžer loaklne samouprave, Predrag Jović, istakao je da su u pitanju najmoderniji objekti tog tipa, u čitavoj Bosni i Hercegovini, čija je gradnja započela prije tri godine, a u međuvremenu su se stekli i uslovi za primjenu dualnog obrazovanja. Na ovakav način, učenicima će se omogućiti potrebna edukacija.

Jovo Stević uzgaja sretne krave, a farma mu je izgrađena po najsavremenijim standardima

"Riječ je o najsavremenijoj farmi muznih krava u našoj zemlji. Takođe, u sklopu nje nalaze se svi prateći objekti, učionice, kao i ambulanta. Sve ono što je potrebno za moderno obrazovanje đaka. Ovim putem omogućiti ćemo im i znanje i praksu, da budu potpuno spremni za rad nakon školovanja", pojašnjava Jović i dodaje da će na lokaciji stare farme, biti sagrađen studentski dom, u blizini centra za visoko obrazovanje. Time će se objediniti svi kvalitetni sadržaji, nezamjenljivi u obrazovanju mladih generacija. 

Svi kvalitetni sadržaji na jednom mjestu

Direktor Poljoprivredne i medicinske škole, Zoran Despotović, izrazio je zahvalnost Gradskoj upravi, što je omogućila realizaciju navedenog projekta. Nadležne lokalne vlasti finansirale su kompletnu izgradnju farme, čija vrijednost iznosi 1,2 miliona KM dok se završetak radova planira za nekih mjesec dana. 

"Zahvalan sam i gradonačelniku, Mići Mićiću, kao i Upravi našeg grada jer su obavili kompletan posao i omogućili sredstva za njegovu realizaciju. Nije mala stvar da otprilike 700 učenika, ono naučeno u teoriji primjeni direktno u našim objektima. Tako će najbrže i najbolje biti osposobljeni za dalji rad, bilo na farmama, ambulantama ili u nekim drugim ustanovama. U okviru nove farme, učenici će dobiti praktična znanja iz ishrane, smještaja, liječenja i njege životinja", naglašava Despotović. Dodaje kao je simbolično to što se ovaj projekat realizuje u godini kada Poljoprivredna škola obilježava čitavih 70 godina svog postojanja i rada. 

U najavi izgradnja pet farmi koka nosilja - prilika za nova zapošljavanja i modernizaciju proizvodnje

Podsjećamo da je sličan projekat u toku, u opštini Šamac. Tamo je investirano u izgradnju farmi za koke nosilje, kapaciteta 150.000 komada. Vrijednost navedene investicije iznosi pet miliona KM, a riječ je o zatvorenom prostoru površine od 9.000 metara kvadratnih. Za vrijeme završetka radova i planiranje useljavanja, predviđena je 2021. godina, a zamisao je da na farmama radi izvjestan broj radnika sa teritorije ove opštine. 


Tagovi

Farma muznih krava Predrag Jović Zoran Despotović Poljoprivredna škola Izgradnja farme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.