Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 26.11.2018. 12:30

Jovo Stević uzgaja sretne krave, a farma mu je izgrađena po najsavremenijim standardima

U ovakvim uslovima ova grla su zdravija. Na ovoj farmi nema problema sa reprodukcijom, životinje su srećne, a cilj nam je pored visoke proizvodnje da obezbijedimo što humanije uslove dražanja grla, istakla je Radmila Cvijić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi MPVŠ RS.

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company
  • 786
  • 54
  • 0

Na području Republike Srpske sve je više farmi muznih krava izgrađenih po najsavremnijim standardima. Takva je i farma Jove Stevića iz Dobrinje, kod Modriče, na kojoj se pored proizvodnje mlijeka, posebno vodi računa o humanom držanju stoke, jer je farma poluslobodnog tipa, navodi RTRS

Humani odnos prema kravama

Na farmi 70 grla trenutno je 20 krava u izmuži i one dnevno daju oko 400 litara mlijeka visokog kvaliteta. Nakon jutarnje izmuže krave se puštaju na slobodan prostor. Kako kažu u resoru stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, dobre poljoprivredne prakse sve više vode računa o dobrobiti životinja i humanom odnosu prema njima. 

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima u mnogim gazdinstvima pa su uzgajivači u BiH u finansijskim gubicima

"U ovakvim uslovima ova grla su zdravija, mislim na zdravlje nogu i vimena. Na ovoj farmi nema problema sa reprodukcijom, životinje su srećne, a cilj nam je pored visoke proizvodnje da obezbijedimo što humanije uslove dražanja grla", istakla je Radmila Cvijić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Podrška u podsticajima i subvencijama

Stevići imaju podršku resornog ministarsta u vidu podsticaja i subvencija, kao i odličnu saradnja sa stručnom savjetodavnom službom. Na farmi se vodi računa o svakom detalju bilo u štali ili u ispustu. Štala je proširena za duplo ove godine, a na površini od pet hektara izgrađeni su svi potrebni uslovi za slobodno kretanje stoke u bilo kakvim vremenskim uslovima.

Ovaj način držanja krava omogućava duži niz godina u eksploataciji. Kako kažu u resoru za stručne usluge krave simentalske rase u prosjeku traju do pet laktacijaja, a na farmi Stevića je produžena do sedam laktacija. Visoku mliječnost krava Stevići postižu kvalitetnom ishranom, koju sami proizvode.


Tagovi

Muzne krave Jovo Stević Farma krava Farma poluslobodnog tipa Mlijeko Radmila Cvijić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.