Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijsko mljekarstvo
  • 04.07.2022. 07:30

Najvećeg svjetskog proizvođača mlijeka ugrožavaju velike vrućine

Krave pate zbog toplinskog stresa, ne žele jesti, a hlađenje i prskanje vodom većini indijskih farmera je nedostižno. Gdje je rješenje?

Foto: Depositphotos/Jkirsch13
  • 150
  • 17
  • 0

Indija pokriva 22 posto svjetske proizvodnje mlijeka što je čini najvećim proizvođačem na svijetu. No, i taj su dio svijeta zahvatile vrućine pa stočari na sve načine pokušavaju ohladiti krave. 

Ponegdje su temperature dostigle 50°C što je jako loša vijest za tamošnju mliječnu industriju, navodi Guardian. Zbog toplinskog stresa ove životinje imaju slabiji apetit, a što znači i slabiji rast tjelesne težine, smanjenje plodnosti te produktivnost. 

Veliki utjecaj na industriju

Ondje bi povećanje temperature do 2085. moglo smanjiti proizvodnju mlijeka do 25 posto u toplijim područjima, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u Lancetu.  

Ovaj se problem javlja u svim dijelovima svijeta. Sjetimo se samo katastrofe koja je prije desetak dana pogodila Kanzas u SAD-u, kada su visoke temperature uz povišenu vlagu usmrtile hiljade i hiljade goveda. 

Užas u Kanzasu! Hiljade goveda uginulo zbog ekstremne vrućine i visoke vlage

No, svaki pad proizvodnje ove namirinice mogao bi biti poguban za indijsku prehrambenu sigurnost, budući da je riječ o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Osim toga, u tom je sektoru zaposleno 80 miliona Indijaca. 

Kakva je situacija pokazuje primjer jednog farmera s juga zemlje, iz Anantapura, gdje je klima inače umjerena. No, u maju su temperature dostigle 43°C. Kako kaže, tokom toplinskog vala morao je gotovo na silu hraniti krave, a proizvodnja mlijeka je pala za 30 posto. "Osjećao sam se kao da cijedim suhu spužvu", izjavio je. 

Autohtone pasmine otpornije

Problem s visokim temperaturama u ovom sektoru u Indiji je taj što se ondje povećala populacija križanih goveda koje daju više mlijeka, a smanjila autohtonih pasmina koje su otpornije na toplinski stres. 

A one koje to nisu stočari pokušavaju ohladiti ventilatorima i prskalicama što, naravno, ima svoju cijenu te si takvu infrastrukturu mogu priuštiti samo velike farme. Istovremeno treba znati da gotovo dvije trećine mlijeka ondje proizvode upravo mali farmeri. 

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete napraviti?

Naučnici dugoročno rješenje vide u križanju pasmina goveda otpornih na klimatske promjene i onih s većim prinosom mlijeka. Dok do toga ne dođe, postoje stočari poput Kailasa Ramasamyja koji kupuje i prodaje od lokalnih farmera te višom otkupnom cijenom za litru mlijeka (42 penija, odnosno 40 eurocenti) autohtonih krava pokušava promovirati njihov uzgoj. 


Tagovi

Najveći proizvođač mlijeka Indija Toplinski stres Hlađenje krava Miječna industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.