Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mašinska muža
  • 19.12.2022. 09:00

Na šta treba obratiti pažnju prilikom mašinske muže krava?

Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uslovima, one odmah daju mlijeko i za jedan minut pomuze se tri do četiri litre.

Foto: Depositphoto/WitthayaP
  • 452
  • 34
  • 0

Muža krava se obavlja svaki dan, i to po pravilu dva puta dnevno. To znači direktni kontakt čovjeka sa kravama. Pri tome, kako kaže stručnjak za zaštitu bilja Zdravko Dobrić, svaki put treba "izvući" svu količinu mlijeka iz vimena, koja je do tada stvorena u njemu. Postupak sa kravama mora da bude takav da se one ničim ne povređuju, već da se još više podstiču na veću proizvodnju. Mlijeko se mora sačuvati bez zagađivanja i bez gubitaka.

Navodi i postupke pri mašinskoj muži:

  • Pranje vimena čistom, toplom vodom;
  • Sušenje i masaža vimena;
  • Ručno izmuzanje prvih mlazeva u poseban sud. Time se odbaci nečisto mlijeko prepuno bakterija, a istovremeno se vrši kontrola zdravlja krava;
  • Postavljanje muznih čaša (voditi računa da ne dolaze u dodir sa tijelom krave ili sa podom staje);
  • Skidanje muznih čaša;
  • Dezinfekcija sisa poslije muže.

"Slijepom mužom" se oštećuje vime

Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uslovima, one odmah daju mlijeko i za jedan minut pomuze sa tri do četiri litre. Ta "puna muža", kako kaže Dobrić, traje kratko, obično oko tri do šest minuta. Poslije ove, glavne muže, slijedi "slijepa muža", gdje se ne izvlači mlijeko već sluz i time se oštećuje vime, pa je poželjno pri kraju glavne muže pristupiti masaži vimena i tako slijepu mužu svesti na kratko trajanje.

Za bolju mliječnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Masaža vimena stimuliše da krava "otpusti" mlijeko. Prvo se masira lijeva polovina vimena tako što se palcem masira uzdužna brazda koja dijeli vime na lijevu i desnu polovinu, a dlanovima se masira vime.

"Zatim slijedi dopunska muža, odnosno domuzivanje koje traje najviše jedan minut i tada treba izvući svu preostalu količinu mlijeka. U tom mlijeku ima najviše bjelančevina i masti. Još u toku rada aparata za mužu treba muznu jedinicu skinuti sa vimena, a skidanje muznih jedinica je jednostavno, brzo i lako, naročito ako na sabirniku mlijeka postoji ventil", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da se on zatvara čime se prekida vakum u muzne čaše, pri čemu muzne jedinice padaju sa vimena.

Prvo ručna pa mašinska muža (Foto: Depositphoto/hin255)

"Ako nema ventila onda jednom rukom treba pridržavati muznu jedinicu, a drugom potisnuti vime naviše. Tada vazduh ulazi u mutne čaše, pa muzna jedinica pada sa vimena", kaže ovaj savjetodavac i dodaje da odmah nakon muže treba obaviti dezinfekciju sisa umakanjem u pripremljeni rastvor nekog dezinfekcionog sredstva.

Pranje i dezinfikovanje je obavezno

Neposredno poslije muže, kako stručnjak kaže, treba detaljno oprati i dezinfikovati pribor za mužu. Prvo se vrši pranje toplom vodom i deterdžentom. Za pranje se koristi specijalna sredstva za čišćenje mljekarskog pribora. Preporučuje se svakodnevno korištenje baznih sredstava, a zatim jednom sedmično pranje kiselim sredstvom. Ispiranje se vrši nakon detaljnog pranja, a zatim sav pribor se stavi da se ocijedi.

Uz robota krave same biraju kada će biti pomužene 

"Tako oprano posuđe stavlja se u priručnu mljekaru da se ocijedi i osuši okrenuto prema dole. Prije sljedeće muže, ako je obavljena dezinfekcija, preporučuje se ispiranje čistom vrućom vodom", kaže Dobrić dodajući da održavanje opreme za mužu može biti: svakodnevno, sedmično, mjesečno i povremeno.


Tagovi

Muža krava Mašinska muža Zdravko Dobrić Puna muža Masaža vimena Pribor za mužu Slijepa muža


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...