Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 03.05.2022. 18:00

Za bolju mliječnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Kako bi se proizvodnja mlijeka održala na visokom nivou, veliku pažnju treba posvetiti zdravlju mliječnih organa

Foto: Depositphoto/mike_kiev
  • 258
  • 48
  • 0

Proizvodnje mlijeka nema bez zdravih muznih krava. Mnogo je faktora koji djeluju na zdravlje životinje, a time i na mliječne organe. Velika pažnja se poklanja stanju u kome se nalazi vime i sise. Objekat u kome borave, pod na kome stoje, stelja, higijenski uslovi, kvalitet vazduha (provjetravanje objekata), kvalitet vode i hrane, liječnička briga, postupanje sa životinjama djeluju na proizvodnju i kvalitet mlijeka.

Od vrste podloge, stelje i higijenskih uslova u objektu zavisi koji mikroorganizmi će se razviti i koliko mogu prodrijeti u sisni kanal.

Na zdravlje ovih dijelova tijela djelovaće vremenske prilike, sam proces muže i higijena muzilica, kao i tretman sisa prije i poslije obavljene muže.

Mastitis i somatske ćelije

Vime je organ izložen različitim uticajima. Nije zaštićen masnim tkivom, debelom kožom i dlakom. Osjetljivo je na vremenske promjene, uslove držanja i postupanja s životinjom. Svaka promjena se osjeti kroz kvalitet mlijeka i pojavu raznih oboljenja.

Mastitis je najčešće oboljenje koje se javlja i predstavlja infekciju mliječne žlijezde patogenim mikroorganizmima. Može biti zahvaćeno cijelo vime, a dovodi do opadanja proizvodnje mlijeka i povećanje broja somatskih ćelija. Mlijeko oboljelih krava ne ide u otkup, a troškovi liječenja su visoki. Grla koja često oboljevaju od mastitisa imaju kraći životni vijek. Od izuzetne važnosti je sprečavanje pojave mastitisa i liječenje.

Povećan broj somatskih ćelija je prvi znak da je u vimenu došlo do nastanka infektivnog oboljenja. Kada dođe do infekcije, organizam se nastoji boriti, a leukociti iz krvi dospijevaju u vime i mlijeko. Proces se odvija i prije nego primijetimo vanjske simptome.

Osim muzilice, treba pripremiti i kravu (Foto: Depositphoto/sauletas)

Priprema za mužu

Za pravilnu mužu neophodno je pripremiti čistu i ispravnu muzilicu, ali i kravu.

Prije samog postavljanja muzilice potrebno je obaviti pranje i masažu vimena i sisa. Naime, tele prirodno stimuliše vime i pokreće hemijske reakcije u tijelu majke koje dovode do otvaranja sisnog kanala što omogućava sisanje. Upravo nam to treba i za mužu, jer kada je krava pod stresom, oslobađa se adrenalin koji blokira mužu.

Prvi mlazovi mlijeka ručno se izmuzaju u posebnu posudu, jer sadrže najviše prouzrokovača infekcija.

Vime i sise je neophodno oprati prije muže. Tako čistimo površinu od štetnih mikroorganizama i ujedno ih masiramo. Pranjem sprečavamo početnu kontaminaciju mlijeka i sisnog kanala. Za pranje koristimo toplu vodu, a pere se vodenim rastvorom dezinfekcijskog sredstva. Nakon pranja obaviti i brisanje.

Muznu jedinici postaviti na sise u roku od jedne minute od početka pranja. Ako je taj razmak duži, izazvaće produženje mužnje i postoji opasnost da se proces ne obavi do kraja. Optimalna dužina muže je osam minuta, a prije skidanja muzilice neophodno je isključiti vakum.

Postupak poslije muže

Sise treba dezinfikovati i poslije, jer sisni kanal ostaje otvoren sljedećih pola sata i predstavlja lak ulaz za patogene. Životinji dati da jede kako ne bi odmah legla i kontaminirala ih patogenima iz stelje i s poda.

Osim sredstava za dezinfekciju, vime se njeguje raznim preparatima bogatim uljima, kao što su vazelin ili lanolin. Veoma dobro su se pokazala sredstva na bazi nevena, ali i drugog bilja.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mliječne krave Kravlje vime Muža krava Higijena vimena Kvalitet mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.