Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina krave
  • 22.06.2022. 07:30

Na šta paziti kod kupovine mliječne krave?

Starost, broj telenja, izgled životinje i pregled vimena nam mogu reći mnogo o karakteristikama životinje i njenoj produktivnosti

Foto: Depositphotos/budabar
  • 248
  • 39
  • 0

Kupovina krave je veoma zahtjevan posao. Mnogo je faktora koji mogu uticati na vašu odluku. Zbog situacije koja vlada u svijetu sve je više mladih ljudi na selu koji razmišljaju kako obezbijediti mlijeko i mliječne proizvode za sebe i svoju porodicu. Izgleda da će posjedovanje krave biti novi statusni simbol.

Kod izbora životinje važno je da unaprijed znate njenu starost, kako izgleda, broj teljenja, stanje vimena, njeno ponašanje, navike u hranjenju. Osim toga, važan je izbor rase. Razlikujemo mliječne, kombinovane i tovne. Na našem području prevladava simentalsko goveče koje pripada grupi kombinovanih. Daje dobre količine kvalitetnog mlijeka, a telad i junad postižu određenu težinu i randman mesa. Mliječne rase su lakše, imaju suvlji izgled.

Dobro je pregledajte

Krava koju želite kupiti treba da ima mirnu narav, da na dodir ne reaguje plahovito ili da se boji, ne smije da se rita. Čistoća životinje će vam reći u kakvim uslovima se drži. Koža ne smije da ima simptome oboljenja ili znakove prisustva štetnih organizama. Dlaka treba da je čista i sjajna, a koža da je čvrsta i elastična.

Veoma često se kupci odlučuju na kupnju ženki u petom ili šestom mjesecu bremenitosti, jer im to obezbjeđuje da veoma brzo kroz prodaju teleta vrate dio uloženog novca ili obezbijede meso za porodicu. Takve krave brzo stupaju u laktaciju.

No, ovakva kupovina ima svoje mane kao što je moguća teškoća prilikom teljenja na što morate biti spremni. Druga mana je što produktivnost ostaje skrivena jer u ovom periodu krava već lagano ide prema zasušenosti i smanjuje se količina mlijeka. Ako se radi o bređim junicama, morat ćete ih navikavati na mužu.

Starost je još jedan faktor koji utiče na produkciju mlijeka. Uz dokumente koji dobijete za kravu s farme možete pogledati i broj prstenova na njezinom rogu kojima dodate 2, jer se prvo teljenje dešava u drugoj godini. Kada se tele svake godine, prstenovi na rogu će biti ujednačeno udaljeni.

Povedite sa sobom iskusnu osobu

Izgled vimena i sisa

Kako bi odredili njezinu mliječnost, potrebno je pregledati vime. Ono treba da ima kompaktan izgled, da nema nikakvih deformacija. Sve četiri komore vimena trebaju biti iste veličine. Vene na površini trebaju biti jasno izražene. Na dodir vime treba da je mekano i da nema nikakvi tvrdih dijelova. Sise trebaju biti ujednačene, dužine od 8 do 10 cm i širine oko 2,5 cm. Ako su debele i duge, ukazuju na malu mliječnost.

Maksimalna mliječnost se postiže poslije četvrtog teljenja.

Za bolju mliječnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Također, životinja treba da ima bistre, vesele oči, zdrave zube. Da joj je hod lagan i čvrst, da nema naznaka šepavosti. Ne smije na dodir po kukovima i nogama da pravi pokret kao da će leći. To ukazuje na deformacije i oboljenja nogu. Njuška treba da je vlažna, čista i sjajna. Svaka naznaka sline znak je da je životinja bolesna. Na isto ukazuje i loš apetit.

Dakle, dobro sve poručite, a najbolje bi bilo da sa sobom povedete nekoga tko ima iskustva. 


Tagovi

Krava Kupovina krave Mliječna krava Pregled vimena Pregled rogova Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.