Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijava proizvodnje
  • 14.01.2021. 13:30

Mljekari, prilikom ažuriranja podataka preuzimite i P1 obrazac

Ažuriranje podataka vrši se od 01.01. do 31.03. tekuće godine i svi registrovani poljoprivrednici su dužni u ovom periodu prijaviti promjene na gazdinstvu. Početak godine i tzv. "zimski mjeseci" većinom su vezani za administraciju, što poljoprivrednici obavljaju u nadležnim gradskim/općinskim Službama.

Foto: Depositphotos/branex
  • 552
  • 150
  • 0

Ažuriranje podataka u RPG-u (Registar poljoprivrednih gazdinstava), odnosno, svih promjena poput brojnog stanja stoke, obradivih površina, bankovnih i ličnih podataka trenutno je aktuelno i Zakonom definisano. Ažuriranje se vrši od 01. januara do 31. marta tekuće godine i svi registrovani poljoprivrednici dužni su u ovom periodu prijaviti aktuelne promjene na gazdinstvu.

Početak godine i tzv. "zimski mjeseci" većinom su vezani za administraciju, ispravke, prijave proizvodnje i promjene organizacionog oblika klijenata, što poljoprivrednici obavljaju u nadležnim gradskim/općinskim Službama. U periodu restrikcija kretanja i zabrana okupljanja zbog pandemije Covid-19, u većini gradova ili općina, ovo se vršilo elektronskim putem, odnosno, e-mailom ili telefonom. Vrlo često mnogi mljekari zaborave, a vezano je za ovaj isti period, preuzeti P1 obrazac za prijavu početka proizvodnje mlijeka za tekuću godinu.

Rok do 10. aprila tekuće godine

Pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja u proizvodnji definisao je posebne uslove u animalnom uzgoju, a koji se odnose na ostvarivanje prava na poljoprivredne potpore u FBiH. Subvencione mjere odnose se na mliječne krave u sistemu otkupa i na proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka. U Pravilniku je definisano da je farmer/mljekar dužan podnijeti prijavu početka proizvodnje nadležnom kantonalnom ministarstvu na Obrazcu P1 u periodu od 01.01. do 10.04. 2021. godine.

Poticaji: Počinje borba za minimum 3% sredstava od ukupnog budžeta

Nakon prijavljivanja, ovlašteni službenik izlazi na teren i u roku od 120 dana od dana podnošenja zahtjeva obilazi mjesto proizvodnje farmera i sačinjava zapisnik ZAP. Poticajna mjera proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, pored utvrđivanja podnošenja prijave na P1 Obrazcu, u općim uslovima zahtjeva da proizvođač posjeduje minimalno tri krave i proda bar 500 litara sirovog mlijeka mjesečno, u skladu sa Pravilnikom o sirovom mlijeku u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Slanje poštom, direktno ili preko mljekara

Da bi farmer preuzeo P1 Obrazac za tekuću godinu, prethodno je neophodno izvršiti ažuriranje podataka u RPG-u, to je prilika da se odmah i preuzme ovaj dokument. Nakon potpisivanja Obrazca i popunjavanja ušnih markica krava, dostavlja se nadležnom kantonalnom ministarstvu. Postoje tri opcije kako ga dostaviti ovoj instituciji P1 Obrazac.

Poljoprivrednici mogu direktno predati popunjen obrazac ovlaštenom Službeniku na protokolu ministarstva. Poslati putem pošte uz obavezno preuzimanje potvrde o slanju ili preko mljekare. Pojedini registrovani otkupljivači mlijeka, otkupne stanice ili mljekare za svoje kooperante organizuju i prikupljaju P1 Obrazce i dostavljaju prema resornom ministarstvu.

Ukoliko to lično radite, ne zaboravite na rok do 10. aprila 2021. godine.


Tagovi

Registrovni poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Proizvodnja mlijeka Mljekari Novčana podrška P1 Obrazac Kantonalno ministratsvo


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]