Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • mljekarski sektor
  • 23.04.2021. 12:00

Mljekari dobili novu stojnicu - povećat će proizvodnju za 5 posto godišnje?

Stojnica će osigurati poljoprivrednicima povećanje godišnje proizvodnje mlijeka za čak pet odsto, odnosno, za 1,85 milion litara.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 153
  • 37
  • 0

Grant sredstva Sweden/USAID FARMA II projekta, u svrhu nabavke savremene stojnice za njegu papaka dobilo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, a koja će biti na raspolaganju više od 450 njegovih članova, navodi Farmabih.ba.

Da bi krave mogle nesmetano davati mlijeko, veoma je važno obratiti pažnju i na njegu papaka. Pomenuta mašina osiguraće poljoprivrednicima povećanje godišnje proizvodnje mlijeka za čak pet odsto, odnosno, za 1,85 milion litara.

Prema riječima direktorice Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Nancy J. Eslick, domaći razvoj poljoprivrede već je skoro 20 godina podržan od strane USAID, čiji je cilj otvaranje više radnih mjesta, povećanje prihoda, ali i intenziviranje izvoza.

"Stojnica je samo posljednji u nizu primjera podrške američke vlade usavršavanju mljekarskog sektora u BiH, usmjeren ka povećanju konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu", istakla je Eslick.

Prodaja veća za 70 odsto

Nakon ovog dodijeljenog granta u okviru projekta Farma II, isti se završava u julu tekuće godine. Od njegovog samog početka, realizovana je obuka za preko 2.500 proizvođača mlijeka, s tim da su skoro 600 njih žene. Takođe, provedene su edukacije o tome kako bolje voditi računa o zdravlju životinja, zatim kako povećati proizvodnju i unaprijediti kvalitet mlijeka

Ovim putem 36 proizvođača je dobilo grantove, u vrijednosti od dva miliona KM, kako bi modernizovali svoje farme, ali i uveli nove proizvode na tržište. Mljekari koji su korisnici sredstava, povećali su svoju prodaju za preko 70 procenata dok je izvoz povećan, sa 18,5 na 52,6 miliona KM.

Eslick je navela da USAID, koje je ranije ove godine počeo provoditi novu petogodišnju strategiju razvoja, pomjera svoj fokus sa sektora poljoprivrede.

Za potpore u poljoprivredi isplaćeno više od tri miliona KM

Podsjetimo, početkom mjeseca ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske isplatilo je novčane potpore za nabavku opreme u stočarskoj proizvodnji, za objekte u stočarstvu, nabavku junica tovnih rasa, kao i za investicije u biljnoj proizvodnji, te za ulaganja u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i za investiranja u izgradnju i opremu ribnjaka u vrijednosti od 3.287.460 KM.


Tagovi

Njega papaka Proizvodnja mlijeka Povećanje konkurentnosti Kvalitet mlijeka Udruženje mljekara Grant sredstva Farma II


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.