Virtemberg ovan Mića stočara ima 186 kg i najteži je ovan na Sajmu u Novom Sadu. Stočar Goran Čolić strogo vodi računa o genetici i ponosan je na ovaj primjerak iz svoga stada.
Uz Miška najtežeg bika na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, titulu najtežeg ovna među virtemberg rasom, a i uopšte, ponio je Mića sa svojih 186 kilograma.
Njegov vlasnik, Goran Čolić iz Bogatića (susjedna Srbija, op.ur.), već se 20 godina bavi ovčarstvom, a posljednjih 17 uzgaja samo virtemberg ovce. Najviše mu se sviđa ova rasa, kaže Čolić za Agroklub, jer je krupna, jake konstrukcije, dobre su majke, daju dosta krupnu jagnjad koja brzo stigne za dalju prodaju.
"Imam 198 ovaca i 19 ovnova za priplod različite linije. Strogo vodim računa o genetici. Trenutno imam pet uveženih ovnova čiji su roditelji originalno njemački. To je nešto novo, ali imam genetiku isto od uveženih, s tim što su proizvedeni kod mene. Mića je na primjer, treća generacija takvih", otkriva ovaj stočar iz mačvanskog kraja.
Ističe, da bi se dobilo grlo od skoro 200 kilograma, mora da se radi i na genetici i na dobroj ishrani. Ako je dobra ishrana, a loša genetika, željena kilaža se ne može postići, tvrdi.
"Najbolje je kad ima kukuruza, miješano sa ostalim. Proizvodim hranu za stoku na 15 ha, a nekih 30 odsto kupujem."
Jedan dio od 30 grla "drži" kombinovano u oborima i na ispustu. Ostale su non-stop napolju, opisuje. Oko 60 ovaca je na 50 ari, sve je pregrađeno, a svaki ovan ima svoje ženke.
"Ovdje imamo pet različitih linija, pet ovaca. Sve su umatičene", pokazuje u obor naš sagovornik.
Svoja grla uglavnom prodaje pojedinačnim kupcima. Sama prodaja ide nekoliko godina dobro, pa onda lošije. Korisnik je subvencija i ističe da je ipak zadovoljan.
"Nije bilo zastoja u isplati, redovno dobivamo subvencije, imamo matičnu službu koja to odrađuje baš dobro i zadovoljni smo njihovim radom."
Prošla godina, kaže, bila je loša za ovčare, dok su ove imali bolju prodaju. Međutim, u ovoj godini povećane su i cijene repromaterijala pa je tako cijena žitarica, goriva, đubriva "otišla u nebo". Pitali smo ga kako se finansijski uklopio sa tim u onaj dio hrane koju kupuje?
"Tih 30 odsto uzimam većinom svojevrsni otpad iz mlinskih industrija. Znači, nusproizvod koji nikom ne treba pa se tako podmirim. Neisplativo je da se kupuje hrana po sadašnjim cijenama. Kod hrane što ja kupujem nije bilo odstupanja", dodaje i zaključuje da je baš sada teško doći do nje, jer je sada jako tražena.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica
Partner
Novi Sad,
Srbija
e-mail: info@sajam.net
web: http://www.sajam.net