Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 19.09.2021. 09:30

Najteži bik na Sajmu Miško ima 1.980 kilograma

Kako saznajemo, svog bika aleksandrovački stočar neće dati na klanje, već ako ima neko zainteresovan ko bi ga kupio i nastavio dalju brigu o njemu - prodao bi ga. Cijenu nije htio precizirati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.031
  • 157
  • 0

Na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu za najtežeg bika proglašen je Miško, simentalske rase, vlasnika Dušana Pribakovića iz Aleksandrovca (susjedna Srbija, op.ur.)

U kraju koji je poznat po voćarstvu, a prije svega vinogradarstvu, Pribaković je jedan od rijetkih koji se bave stočarstvom. Na svojoj farmi trenutno ima 100 grla, a kaže da nema konkurenciju kad je u pitanju tov bikova u krugu od 100 kilometara.

"Otac mi se bavio stočarstvom i ja sam ovo samo naslijedio", kaže za Agroklub i napominje da proizvode hranu za stoku na svojih 60 ha.

Na putu malo kalirao

Miško, koji je star tri godine, ima 1.980 kilograma, a do ove kilaže, priča nam njegov vlasnik, nije toliko došao posebnom ishranom, koliko se kao tele već "izdvojio" od ostalih grla u grupi.

"U boksu je bilo 20 komada, Miško se izdvojio od svih njih, jer je u startu bio teži 300-400 kilograma. Genetika je ta koja je broj jedan, a sve ostalo je hrana i zdravlje. Malo je to muka othraniti, ali eto, trudili smo se."

Miško se po kilaži još kao tele izdvojio

Inače, Miško je kod kuće mjerio 2.060 kilograma, ali vjeruju da je malo pod uticajem stresa i puta kalirao na 20 kilograma manje do dvije tone.

"Mi smo putovali 5,5 sati. Odlično je podnio put, non-stop je stajao", kaže vlasnik ovog bika.

Na ispustu, a u štali na zemljanoj podlozi

Pošto treba "nositi" na nogama skoro 2.000 kilograma, zdravlje zglobova često može biti problem kod "teškaša". Međutim, Pribaković je razbio beton u štali u kojoj je njegov ljubimac, tako da je sada na zemlji. Takođe, tokom uzgoja, imao je ispust i slobodno se šetao u ograđenom prostoru.

"Tu se sretao sa mnogo naroda. Voli ga mnogih ljudi, koji dolaze sedmično ili kad imaju slobodno vrijeme da ga gledaju, da vide kako je Miško i šta radi."

Miškova rakija

Kako saznajemo, svog bika ovaj stočar neće dati na klanje, već ako ima neko zainteresovan ko bi ga kupio i nastavio dalju brigu o njemu - prodao bi ga. Cijenu nije htio precizirati.

"Nemamo neki određen iznos, a on na kilo mnogo vrijedi", rekao je kroz smijeh naš sagovornik.

Od 80-tih godina, otkriva nam, nikada nije bila prazna njihova farma pa neće ni sada, uprkos mnogim izazovima u stočarstvu, a prije svega mislimo na cijenu žive vage. Probali su sa uzgojem i drugih rasa, ali su ipak ostali vjerni domaćem simentalcu. Svoja grla prodaju klaničarima, a prošle godine su izvozli u Crnu Goru.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Najteži bik na sajmu Bik Miško Simentalac


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner