• Peradarska proizvodnja
  • 20.05.2019. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Elezovići, Velika Kladuša

Krajiški div uselio 50.000 mađarskih pilića za uzgoj koka nosilja

Otkup jaja je riješen, a planiraju pokrenuti i uzgoj brojlera.

Foto: Bigstockphoto/kharhan
  • 387
  • 45
  • 0

Ovih je dana pokrenuta primarna peradarska proizvodnja u Agrokomercu, u Velikoj Kladuši - na peradarsku farmu u naselju Elezovići useljeno je 50.000 pilića za uzgoj. Vrijednost ove investicije je pola miliona KM, a posao je dobilo i dvanaest radnika

Dobra je ovo vijest za krajiškog diva koji je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, navodi Reprezent.ba. Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti i vratiti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena. 

Pilići stigli iz Mađarske

"U pripremu objekata smo uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštat će oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost", kaže Mersad Hamidović, direktor Agrokomerca. 

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste se četiri hale. "Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni", kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Otkup jaja riješen

Odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja. Važna je i činjenica da je Agrokomerc sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti. 

"Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje", pojašnjava Hamidović. U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića. 

Police EU spremne za prve kamione pilećeg mesa iz BiH

Plan Agrokomerca je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju. 


Tagovi

Peradarska proizvodnja Agrokomerc Koke nosilje Konzumna jaja Otkup Mersad Hamidović Senad Abdagić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi