Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana jaradi
  • 01.01.2021. 12:00

Koji su važni koraci u ishrani jaradi?

Veoma je važno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin AD3E. Od treće nedjelje u ishrani dodaje se koncetrat za jarad sa 18 odsto proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko
  • 171
  • 27
  • 0

Samo od zdrave i vitalne jaradi uz odgovarajuću njegu i ishranu možemo iskoristiti genetski potencijal razvoja i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio kvalitetan podmlatak, veoma je bitna ishrana koza naročito u drugoj fazi bremenitosti (posljednjih 45 dana prije jarenja), ističe stručnjak za stočarstvo, Srđan Zafirović.

U ovom vremenskom periodu dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to vrijeme servisa vimena - priprema mlječne žljezde za narednu laktaciju. U mnogome od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti zavisi kvalitet rođenih jaradi i kvalitet kolostruma. Zbog toga je on jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

Povećavati obrok za 30 i više odsto

Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka se povećava za 30 odsto pa i više. Orijentaciono, mogao bi se sastojati od 2.5 - 3 kg kvalitetnog sijena i 200 - 300 gr koncentrata u zavisnosti od njegovog kvaliteta. U drugoj polovini graviditeta, poželjno je i vitaminizirati koze (AD3E). Prije partusa tri do četiri dana obrok se smanjuje za 1/3 pa i za ½ vodeći računa o kvalitetu sijena.

Prvih pet dana nakon porođaja kozu hranimo napojem od žitarica, a nakon toga ishrana se postepeno normalizuje.

Što je važno znati o bremenitosti i jarenju koza?

Kako smo ranije pisali, pored navedenog, veoma je bitno da se plotkinjama omogući kretanje i fizička aktivnost, da im se obezbjedi mir i tišina i smanje svi oni stresori koji mogu izazvati pobačaj kao što je hladna voda za napajanje, loša ili smrznuta hrana, grubo postupanje sa životinjama i drugi.

Kolostrum za pasivni imunitet

Brzo nakon jarenja, mladunče je pokretno i sposobno da traži vime. Prije sisanja, sise koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu jer je veća prisutnost bakterija u njima. Veoma je važno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije prvo mlijeko i dobije vitamin AD3E. Ono sadrži imunoglobuline i utiče na formiranje pasivnog imuniteta, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti.

Pasivni imunitet predstavlja osnovu u formiranju onog aktivnog. Hranjivim materijama iz kolostruma zagrijeva se organizam, a ujedno se i razvija. Ovo mlijeko uspostavlja normalni protok hranjiva kroz crijeva. U slučaju da majka ugine ili nema mlijeko, jarad se podmeće kozi koja ga ima, a može im se dati i kravlje i ako nije adekvatna zamjena za kozje, napominje Zafirović.

Poželjno imati zamrznute rezerve

Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima zamrznuti rezervni kolostrum. Prilikom njegovog korištenja, obratiti pažnju na pripremu. Zagrijeva se postepeno, na indirektni izvor toplote ne veće od 50 stepeni da se ne bi uništili imunoglobulini. Temeratura pripremljenog kolostruma treba biti 38-39 stepeni. U prvoj nedjelji života jarad se hrani na sisu i majčino mlijeko je jedino hranjivo. Poželjno je da u ovom periodu mladunče sisa po volji i da bude zajedno sa majkom.

Zašto je prvo majčino mlijeko važno za jariće?

Ukoliko je odvojeno od majke, potrebnu količinu mlijeka (0.5-0.8 l) dati u četiri do pet podoja. Od druge sedmice u ishrani se uključuju kvalitetna sijena (lucerka - djetelina), i povećava se količina mlijeka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri.

Od treće nedjelje uvodi se koncentrat

Od treće sedmice u ishrani dodaje se koncetrat za jarad sa 18 odsto proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava tako da sa starošću od 35 do 40 dana dobije 300-350 gr koncentrata. Ova količina se zadržava, a veće potrebe jaradi u pogledu hranjive materije nadoknađuju se upotrebom veće količine sijena.

Količina mlijeka od pete nedjelje počinje se smanjivati, tako da jarad za priplod odbijamo sa dva mjeseca starosti, a ostalu i ranije. Zbog sve veće potražnje kao i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon sedam dana starosti možemo postepeno uključiti zamjenu. To je spoj mlijeka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodatka. Prilikom upotrebe zamjene za mlijeka koristiti zdravstveno ispravnu vodu i pridržavati se uputstava za upotrebu. Sijeno i vodu moraju imati uvijek na raspolaganju, savjetuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Ishrana jaradi Kolostrum Koncentrat Sijeno Koza Partus koza


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...