Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna mliječnost
  • 05.04.2023. 18:00

Koje su krave rekorderke u proizvodnji mlijeka?

Njemačka se ponosi kravom Melona, a Kanada Štrumpfetom. Koje su još dale rekordne količine?

Foto: FB/Vost/Christine Massfeller
  • 216
  • 45
  • 0

U Njemačkoj je nedavno mliječna krava Melona uspjela preći rekordnu količinu mlijeka i do sada je proizvela 190.618 kg mlijeka, objavio je VOST. Ona je krava s najvećom proizvodnjom mlijeka u toj zemlji. Stara je osamnaest godina i nadaju se da će uspjeti preći granicu proizvodnje od 200.000 litara tokom života. Kćerka je među njemačkim stočarima poznatog bika Minister.

Prva kojoj je to pošlo za rukom je Big Boukje, holandska krava koja je pripadala rasi holštajn.

Rekorderka je iz Prnjavora: Kolika je prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u BiH?

No, Guinnessova knjiga rekorda je do sada zabilježila da je najveću proizvodnju imala kanadska krava Štrumpfeta. Prema zvaničnim podacima ona je proizvela 216.891 kg mlijeka, što je potvrđeno iz sertifikata o proizvodnji od 27. februara 2012. godine. Pripadala je holštajn rasi, otelila se 1996. godine. U trenutku bilježenja rezultata imala je 15 godina i bila najstarija na farmi.

U Švicarskoj je 2018. godine krava Petra uspjela premašiti graničnu količinu od 200.000 kg proizvodnje. Ona je imala 11 laktacija.

Najveću proizvodnju u jednom danu pri mašinskoj muži imala je pak brazilska krava Marilije koja je nastala ukrštanjem rasa Girolando i Holstein Frizijske. Tokom 24 h dala je 123,61 l mlijeka.


Tagovi

Krava Proizvodnja mlijeka Rekordna mliječnost Guinness World Records Krava Melona


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.