• Kneževski medvjed
  • 14.06.2019. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bregovi, Kneževo

Kneževski medvjed i ove godine dolazi po još - odnio dvije svinje teške 180 kg

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dvije velike svinje, a posljednja ona od 50 kg nestala je sinoć.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 284
  • 75
  • 0

Jedan medvjed već sedmicama pravi probleme u selu Bregovi, na području Kneževa, tvrde seljani. Navode da je u posljednje dvije sedmice odnio dvije svinje od po 180 kilograma i jednu od 50 kg. 

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dvije velike svinje, a posljednja ona od 50 kg nestala je sinoć, navodi ATV. Mještani pričaju kako je medvjed upao u svinjac i odnio jednu svinju od 180 kilograma, a druga je ostala sa vidljivim povredama.

Ne samo da su nastradale svinje nego i svinjci. Nakon medvjedovog pohoda ostali su razrušeni, daske pootkidane, a šteta se vidi i po dvorištima. 

Naravno, medvjed je utjerao strah u kosti mještanima Bregova. Noćima ne spavaju, nego dežuraju i čekaju čiji su dvorište i svinjac sljedeći. Zvali su u pomoć policiju i Lovačko udruženje, ali jedino što je učinjeno je popisivanje štete i obećanje da će ona biti nadoknađena. 

Čini se kako se radi o medvjedu koji već godinama hara ovim prostorima. Podsjetimo, u maju 2017. godine, medvjed je ubio kravu tešku 400 kilograma! Dogodilo se to u mjestu Kobilje, a materijalna šteta je procijenjena na 2.000 maraka. 

Tri mjeseca poslje, u Bregovima, medvjed je zgrabio svinju tešku 170 kg, nosio ju desetak metara, a obitelj Tomašević iz dvorišta ga je otjerala galamom i kamenjem. Tada su lovci izjavili kako zbog suše u šumama nema voća pa su medvjedi primorani drugdje tražiti hranu. 

No, prošle godine je bilo voća, no medvjedu se, izgleda, omililo svinjsko meso. Prošle godine, baš u ovo doba, kneževski se medvjed vratio i ubio dvije svinje ukupne težine više od 400 kg, a treću povrijedio. 

Vratio se kneževski medvjed, ubio dvije svinje ukupne težine više od 400 kg

Budući da je medvjed zaštićena životinja, lovci ga ne smiju odstrijeliti, iako se o tome razmišljalo prošle godine. Što će se dogoditi sada kada je medvjed ponovo napao, ostaje vidjeti. 


Tagovi

Kneževsi medvjed Šteta Odnio svinju Zaštićena životinja Odstrijel


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.