Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kneževski medvjed
  • 14.06.2019. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bregovi, Kneževo

Kneževski medvjed i ove godine dolazi po još - odnio dvije svinje teške 180 kg

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dvije velike svinje, a posljednja ona od 50 kg nestala je sinoć.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 311
  • 75
  • 0

Jedan medvjed već sedmicama pravi probleme u selu Bregovi, na području Kneževa, tvrde seljani. Navode da je u posljednje dvije sedmice odnio dvije svinje od po 180 kilograma i jednu od 50 kg. 

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dvije velike svinje, a posljednja ona od 50 kg nestala je sinoć, navodi ATV. Mještani pričaju kako je medvjed upao u svinjac i odnio jednu svinju od 180 kilograma, a druga je ostala sa vidljivim povredama.

Ne samo da su nastradale svinje nego i svinjci. Nakon medvjedovog pohoda ostali su razrušeni, daske pootkidane, a šteta se vidi i po dvorištima. 

Naravno, medvjed je utjerao strah u kosti mještanima Bregova. Noćima ne spavaju, nego dežuraju i čekaju čiji su dvorište i svinjac sljedeći. Zvali su u pomoć policiju i Lovačko udruženje, ali jedino što je učinjeno je popisivanje štete i obećanje da će ona biti nadoknađena. 

Čini se kako se radi o medvjedu koji već godinama hara ovim prostorima. Podsjetimo, u maju 2017. godine, medvjed je ubio kravu tešku 400 kilograma! Dogodilo se to u mjestu Kobilje, a materijalna šteta je procijenjena na 2.000 maraka. 

Tri mjeseca poslje, u Bregovima, medvjed je zgrabio svinju tešku 170 kg, nosio ju desetak metara, a obitelj Tomašević iz dvorišta ga je otjerala galamom i kamenjem. Tada su lovci izjavili kako zbog suše u šumama nema voća pa su medvjedi primorani drugdje tražiti hranu. 

No, prošle godine je bilo voća, no medvjedu se, izgleda, omililo svinjsko meso. Prošle godine, baš u ovo doba, kneževski se medvjed vratio i ubio dvije svinje ukupne težine više od 400 kg, a treću povrijedio. 

Vratio se kneževski medvjed, ubio dvije svinje ukupne težine više od 400 kg

Budući da je medvjed zaštićena životinja, lovci ga ne smiju odstrijeliti, iako se o tome razmišljalo prošle godine. Što će se dogoditi sada kada je medvjed ponovo napao, ostaje vidjeti. 


Tagovi

Kneževsi medvjed Šteta Odnio svinju Zaštićena životinja Odstrijel


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.