Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sijeno
  • 08.07.2021. 09:40

Kako smanjiti gubitke kod pripreme sijena?

Određeni gubici u prinosu i kvalitetu nastaju i pri najvećoj pažnji i pravilnom postupku konzerviranja, kaže stručnjak Predrag Jokić.

Foto: Sanja Dovečer
  • 732
  • 426
  • 0

Stočarstvo nije moguće zamisliti bez pašnjaka. Sezona ispaše u našim klimatskim uslovima traje oko 180 dana, od maja do novembra mjeseca. Nakon toga, poljoprivrednici moraju sve pripremiti za ishranu životinja tokom zimskog perioda. Stočna hrana može biti preskupa, naročito za one koji imaju manji broj grla pa se uglavnom okreću pripremi sjenaže.

Pojedini stočari imaju mogućnost i da tokom sezone imaju dva otkosa. Stručnjaci savjetuju đubrenje livada i pašnjaka jer se tako dobijaju znatno veće i kvalitetnije količine trave. Koliko je potrebno đubriva, odnosno azota, fosfora i kalija treba dodati tlu zavisi od visinske zone i hemijskog sastava zemljišta. 

Đubrenjem livada i pašnjaka do veće i kvalitetnije količine trave

Statistike pokazuju i da se može dobiti do šest puta više zelene biljne mase na parcelama koje se redovno đubre. Samim tim dobija se i veći i prinos sijena pa se obezbjeđuje jeftinije, ali kvalitetnije kabasto stočno hranjivo za ovace i goveda. 

Kako smanjiti gubitke pri sušenju?

Na pojedinim područjima spremanje sijena najčešće se radi sušenjem. Na taj način snižava se sadržaj vlage, a stručnjaci savjetuju da to bude najviše do 18 posto kako ne bi došlo do razvoja štetnih mikroorganizama. 

"Određeni gubici u prinosu i kvalitetu nastaju i pri najvećoj pažnji i pravilnom postupku konzerviranja. Prinos, a posebno kvalitet zavisi od vrste biljaka, faze razvoja i od momenta košenja. Vrijeme košenja travnjaka zahtijeva dobro poznavanje njegovog sastava, kao i hranjive vrijednosti vrsta u zavisnosti od faze porasta, odnosno starosti trava", kaže diplomirani inženjer Predrag Jokić i dodaje da se kod višegodišnjih leguminoza košenje najčešće sprovodi u fazi cvjetanja, a kod trava u početku klasanja, odnosno pojavi klasa ili metlice, nakon čega dolazi do naglog opadanja kvaliteta travne mase.

Gubici se javljaju i kod pravilnog postupka konzerviranja

"U ovim fazama postiže se najbolji kvalitet po jedinici površine." 

Nepotrebno prevrtanje i skupljanje presušenog

Određeni gubici pri spravljanju sijena mogu biti od 10-25 odsto od prinosa suve materije i 15-30 procenata hranjive vrijednosti.

"Svježe pokošene biljke, neko vrijeme žive i poslije ovog postupka, a životne funkcije odvijaju se na račun stvorene energije organskih materija u njima, prvenstveno šećera. Zbog toga se mora ubrzati proces sušenja kako bi se izbjegli gubici i dobio dobar kvalitet. Oni se takođe javljaju i nepravilnim sušenjem trava na zemlji, uslijed suvišnog manipulisanja sijenom, posebno zbog nepotrebnog prevrtanja radi boljeg isušivanja i sakupljanja presušene mase, pri čemu dolazi do opadanja najhranjivijih biljnih dijelova. Ovi gubici mogu biti i do 40-50 posto."

Svježe pokošene biljke, neko vrijeme žive i poslije ovog postupka

Ukoliko ima jutarnje rose ili padne kiša, može doći do truljenja pa šteta može biti i do 20 odsto. Ukoliko se koriste kosačice, prilikom košenja dolazi do gnječenja biljaka, što olakšava i ubrzava proces sušenja pa je samim tim proces produktivniji. 

Stručnjaci savjetuju i da se u jesen sije stočni grašak ili ječam, a u proljeće kada se usjevi skinu, ista parcela može se zasijati silažnim. Na taj način dobijaju se dvije žetve godišnje sa iste oranice. 


Tagovi

Pripremanje sijena Sjenaža Sušenje sijena Stočna hrana Kabasto stočno hranjivo


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.