Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarnik
  • 04.11.2023. 16:30

Kako pripremiti ovčarnik za zimu?

Prije uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbijediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz, kaže stručnjak za stočarstvo Nebojša Brajović.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 236
  • 28
  • 0

Objekti za držanje ovaca imaju zadatak da ostvare što bolju zaštitu od padavina i vjetrova. Po pravilu se grade kao lake građevine koje mogu da budu od raznih materijala. Služe za držanje ovih životinja u toku one polovine godine, kada su vremenske prilike lošije, navodi stručnjak za stočarstvo Nebojša Brajović.

Tada se redovno formiraju grupe ovaca sa po oko 10 grla u grupi. Time se omogućava da se ovce janje u istim boksovima u kojima borave, postiže se veća preglednost, troši se manje vremena za obavljanje tekućih poslova oko njih. Podsjetimo, na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za janje je potrebno 0,35m². 

Obezbijediti dovoljno prostora

Kako bi objekat naše farme bio pogodan za zimski boravak ovaca u njemu, neophodno je da u toku ljetnih mjeseci uradimo pripremu koja se sastoji u popravci krova, zidova, podova, prozora, vrata, dotrajale opreme poput pregrada, jasala, pojilica i drugo, nabraja stručnjak.

Dezinfekcija i obezbjeđivanja hraniva

Poslije toga treba izđubriti i detaljno očistiti, a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova, podova i opreme. Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od oko pet kilograma po metru kvadratnom, preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci i formira se debeo sloj koji dobro upija mokraću, te u ovčarniku nema vlage.

Pripremiti dovoljno hrane

Temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osjetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.

Prije uzimljavanja ovaca potrebno je obezbijediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz ali su veoma osjetljive na povećan procenat vlage kako u vazduhu u ovčarniku tako i u prostirci. Uspjeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i načina njenog pravilnog korištenja, ističe Brajović.


Tagovi

Ovčarnik Boksovi za ovce Nebojša Brajović Temperatura u ovčarniku Hrana za ovce Dezinfekcija ovčarnika


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...