Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 19.03.2022. 18:00

Koji su uslovi su potrebni za držanje ovaca?

Za ovce je potrebno obezbijediti prostor i kvalitetnu ispašu. U stadu posebnu brigu treba povesti o ovnu

Foto: Ranka Vojnović
  • 520
  • 70
  • 0

Uzgoj ovaca postaje sve interesantniji bilo da se radio o malim, amaterskim stadima ili profesionalnom uzgajanju. Prije nego što se odlučite na ovaj korak potrebno je da znate čime raspolažete. Za ovce je potreban prostor gdje ćete ih napasati, objekat za držanje i prostor za ispust. Prema tome, ali i dostupnoj hrani određuje se broj grla. Takođe, važno je i gdje ćete skladištiti sijeno i drugu hranu i odlagati đubrivo.

Prije neko što krenete u avanturu držanja ovaca potrebno je naučiti kakve su njihove potrebe i koji su simptomi oboljenja koja se mogu javiti. Odlučite kakvu pasminu želite: za meso, mlijeko ili kombinovane. Za amatersko stado biće vam dovoljno 10 do 15 grla. One su društvene životinje i uvijek ih je potrebnu držati u grupi.

Uslovi držanja

Za njih je potrebno izraditi objekat u kome će biti tokom nepovoljnih vremenskih prilika. To nije obavezno u područjima gdje cijele godine mogu biti napolju. Objekat mora ispunjavati određene uslove. Treba da su što jednostavniji i da mogu osigurati zaštitu životinja od padavina, vjetra i preniske temperature.

Za dobre uslove potrebno je obezbijediti lako provjetravanje i određenu temperaturu u unutrašnjosti. Koncentracija prašine i relativna vlažnost vazduha moraju biti u granicama dozvoljenog. Mora se voditi računa o potrebama životinja. Ne smije ih biti previše u objektu. Na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za janje je potrebno 0,35m². Pod treba da je čist i suv i da sprječava klizanje. Kao prostirka se koristi slama ili neki drugi organski materijal. Po danu je za odraslu ovcu potrebno 5kg stelje, a za janje do 3kg.

Osigurajte im dovoljno prostora (Foto: Ž.R.Kristić)

Temperatura u ovčarniku treba da bude od 5 do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu janjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osjetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.

Kada je u ovčarniku više kategorija životinja, potrebno je odvojiti posebne prostore za njih. Najvažnije je da imamo odijeljen dio za ovce koje se janje kako ih niko ne bi uznemiravao.

U objektu treba da postoji dobra ventilacija, ali ne i propuh. Na njega su ovce posebno osjetljive poslije striže (šišanja), kao i mlada janjad.

Držanje ovna u stadu

Ovnovi mogu biti pravi izazov za držanje za ljude koji nisu navikli. Neki su agresivni, ali treba znati da će i najumiljatiji u doba parenja pokazati svoju agresivnu stranu. Iskusni ovčari će vam reći da nikada ne okrećete leđa ovnu i da mu nikad ne vjerujete. Oni se mogu držati odijeljeni od stada, ali uvijek u društvu, najbolje s kastriranim ovnom.

Vrlo su društvene životinje (Foto: J. Kuzmić)

Pripuštaju se ovcama u doba parenja. Treba znati da su spremni preskočiti veoma visoke ograde u doba parenja kako bi došli do ovaca ako su u njihovoj blizini. Zbog toga ih je, najbolje držati na udaljenoj parceli, ako to uslovi dozvoljavaju.

Zahtjevi ovaca

Ovce su biljojedi i po jednoj životinji je potrebno obezbijediti oko 2 kg sijena, do 400 g koncentrovane hrane, vitaminsko mineralne dodatke, so.

Trava je osnovna hrana i one provedu oko 8h u toku dana pasući. Prelazak sa zimske ishrane sijenom na pašnjake treba da je postepen i traje do dvije sedmice. U tom periodu se poslije ishrane sijenom izvode kraće vrijeme na pašu, a zatim se količina sijena postepeno smanjuje i ispaša produžava. Prvo se na pašnjak izvode odrasle, a poslije bremenite i one koje se nedavno ojanjile.


Tagovi

Ovce Držanje ovaca Uzgajanje ovaca Ovnovi Ovčarnik Uslovi držanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas