• Toplotni stres
  • 29.04.2020. 11:30

Kako pomoći životinjama kad nastupe visoke temperature?

U vrijeme kada je stoka više izložena toploti, poželjno je hraniti poslije zalaska sunca jer niže temperature tokom noći ipak pomažu da se donekle oporavi od visokih dnevnih temperatura.

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 600
  • 76
  • 0

Posljedice klimatskih promjena sve češće osjećaju i životinje. U proteklih nekoliko godina, izrazito topla ljeta i visoke temperature štetno su djelovali na domaće životinje. 

Stoka se inače sporije/teže prilagođava visokim temperaturama i upravo je to razlog smanjenju proizvodnje na farmama. Toplota na životinje djeluje tako što ih brže umara, posljedično, uzimaju i manje hrane a te količine ne mogu podmiriti osnove potrebe organizma za neophodnom energijom. Takođe, jedna od posljedica je i poremećena reprodukcija zato što visoke temperature utiču i na kvalitet spermija kod muških grla i slab procenat začeća kod ženskih. 

Kako zaštititi domaće životinje kad temperatura pređe 30°C?

Ako je pri tom i relativna vlažnost zraka visoka, stoka će se teže oslobađati toplote, baš kao i ljudi. U takvim situacijama nastaje temperaturni stres i to prvo kod onih grla koja su često u zatvorenom prostoru. U nekim slučajevima, ovaj stres može prouzrokvati i toplotni udar, kako objašnjavaju u PSSRS.

Kako nastaje toplotni udar?

Ovu pojavu uzrokuje povećana toplota koja se stvara u tijelu, a pri tom postoje teškoće u njenom oslobađanju. On nema veze sa dejstvom sunčevih zraka i spoljnjim uticajem već je više posljedica zagrijevanja kompletnog organizma. 

Najčešće se javlja u ljetnim mjesecima i prepunim objekatima, sa slabom ventilacijom. Takođe može se javiti i prilikom transporta životinja u sredstvima prijevoza gdje isto tako nije riješeno pitanje provjetravanja, poput na primjer stočnih vagona ili ako se prevozi veći broj grla od predviđenog. Pored navedenih preduslova, može se javiti i tokom sparnog vremena kod radnih konja, posebno kod onih koji su nešto deblji. 

Hladna voda kao prva pomoć

Ukoliko se životinji pogođenoj toplotnim udarom ne pomogne, smrt može nastupiti skoro momentalno ili kroz nekoliko sati. Ono što možete uraditi je da životinju polijevate i masirate hladnom vodom jer će se na taj način sniziti povišena temperatura, Trebalo bi da ovakvom grlu dajete da pije vode jer će se tako podstaći lučenje znoja, a njegovim isparavanjem počeće da se tijelo postepeno hladi. 

Nakon što se sve ovo uradi, potrebno je pozvati veterinara jer će on prepisati životinji neka sredstva za normalan rad srca i krvotoka, a ukoliko bude bilo potrebno i nešto što će sprječiti dehidraciju. 

Kako povećati produktivnost pašnjaka ljeti?

Ono što još može da se uradi u cilju sprječavanja toplotnog udara jeste polijevanje njihovih ležaja ili raspršivanje vode ventilatorima, kada je temperatura zraka iznad 30°C, a relativna vlaga oko 80%. Ova preventivna mjera odnosi se na goveda, svinje i perad jer ove vrste najteže podnose toplotu i visoku vlagu u objektu.

Ljetne vrućine mogu se olakšati i tako što se u štalama stvore uslovi za prirodno kretanje zraka. Ovo se postiže otvaranjem prozora i vrata. Objekti u govedarskoj proizvodnji najčešće su tipa poluotvorenog sistema držanja, što značajno olakšava uslove boravka od na primjer uzgoja goveda u zatvorenim objektima. 


Tagovi

Klimatske promjene Toplotni stres Toplotni udar Ljetne vrućine Smanjenje proizvodnje Proizvodnja goveda Posljedica zagrijavanja Slaba ventilacija Pozvati veterinara Poluotvoreni objekti


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.