U proizvodnji mlijeka, mesa i vlakana na pašnjacima, stočari moraju mudro upravljati pašnjačkim površinama u prostoru i vremenu. Pašnjaci bi trebali biti velike solarne ploče, dobro opskrbljene vodom i hranjivim tvarima.
Samo zeleno rastuće lišće (velika "solarna ploča") provodi fotosintezu i omogućava rast tratine. Probajte svoje pašnjake zadržati što zelenijima, osobito ljeti. Povećana fotosinteza po hektaru dovodi do povećane proizvodnje krme. Prerano prekidanje rasta tratine vodeći je uzrok gubitka pašnjaka.
Prakse u upravljanju pašnjacima
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku dovodi do:
- Smanjenja vegetativnog pokrova
- Smanjenja rasta korijena
- Osiromašenja organske tvari
- Loše strukture tla
- Ograničene infiltracije
- Lošeg kapaciteta za zadržavanje vode
- Pretjeranog otjecanja
Postoje neke prakse u upravljanju pašnjacima koje mogu pomoći u povećanju produktivnosti pašnjaka u ljetnim mjesecima:
- Košnjom uklonite generativne dijelove tratine (sjemenske glave i klasove) krajem lipnja. Time će se biljka ponovno potaknuti na vegetativan rast a kvaliteta krme će se poboljšati.
- Nemojte dopustiti da stoka boravi na pašnjaku preniske tratine jer će sigurno doći do pretjeranog prepasivanja.
- Nemojte pretjerivati s ispašom. Povucite stoku sa pašnjaka dok još postoji dovoljno lišća kako bi biljka nastavila s fotosintezom. Ispašom ili košnjom zaustavlja se rast novog korijenja. Učestala ispaša na istom pašnjaku uzrokuje smanjenje korijenskog sustava pa trava postaje osjetljiva na sušu. Stoga, generalna je preporuka za ispašu: pustiti stoku da popase pašnjak samo do polovine visine tratine zbog bržeg oporavka vegetacije nakon ispaše.
Lišće pomaže zasjenjivanju tla
Ostavljanje veće količine lišća pomaže zasjenjivanju tla. U ljetnoj vrućini ovo može značiti nižu temperaturu tla i manji gubitak vlage iz tla, što je važno za opstanak tratine. Općenito, nemojte napasivati ispod 7 cm visine tratine.
- Omogućite pašnjaku razdoblje odmora da se biljke povrate na normalnu visinu. Duljina odmora ovisi o visini popasenih biljaka, temperaturi zraka i tla, te vlažnosti tla. U ljetnim mjesecima vrijeme odmora potrebno da biljka poraste na pravu visinu ispaše, može biti od 30 do 50 dana pa i više.
- Povećajte bioraznolikost biljnih vrsta na pašnjaku. Time ćete imati uravnoteženiju ishranu s pašnjaka tokom sezone korištenja a raznolikost biljnih zajednica dovodi i do veće raznolikosti mikrobiološkog života tla.
Autor: Ivan Jukić, dipl. ing. agr.
Foto. Pixabay/Pezibear