Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kokošaka
  • 05.07.2020. 13:30

Kako najjednostavnije zaštiti perad od vrućina?

Obezbjeđivanje dovoljno hlada je još jedna važna mjera. Ako se životinje drže u ograđenom prostoru, onda je ovo obavezna prevencija.

Foto: Bigstockphoto/nimnull
  • 4.387
  • 346
  • 0

Za vrijeme toplih ljetnih dana, trebalo bi obratiti malo više pažnju na potrebe životinja i olakšati im ova temperaturna kolebanja. Ipak, kod peradi, neke rasi kokoši bolje podnose toplotu u odnosu na druge ali kada temperatura pređe 30 stupanj, svaka rasa teško će to prihvatiti i u krajnjem slučaju patiti će.

Kada su temperature visoke, to se prvo odrazi na proizvodnju jaja koja postane nešto sporija. Ako se s vremenom temperatura poveća i iznad 35 C°, koke će u potpunosti presati da nose jaja, kako navode Nezavisne.

Najbrži način je ohladiti vodu

U ovakvim situacijama, neophodno je preduzeti odgovarajuće mjere zaštite jer će u suprotnom perad početi pokazivati znake toplotnog udara. Neki od prvih simptoma mogu biti:

  • Hodanje okolo sa otvorenim kljunom;
  • Ležanje na zemlji s raširenim krilima;
  • Slab apetit i uzimanje veoma malih količina hrane

Ono što poljoprivrednici mogu učiniti kako bi životinjama olakšali vremenske uslove jeste prije svega da ohlade vodu. To je najjednostavniji način i najbolje bi bilo da živina ima u svojoj blizini plitke posude s vodom za vrijeme izuzetno toplih dana jer je njih najlakše rashladiti. Voda bi trebalo stajati u hladu dok za vrijeme poslije podnevnih sati, poželjno je staviti kockice leda u posude kako bi tekućina što duže ostala hladna.

I kokoške vole voće

Takođe možete kokošima davati povremeno i hladnu ili čak smrznutu hranu. Neke rase vole voće, poput banana, lubenica dok neke vole jabuke, jagode. Voće bi trebalo usitniti i zamrznuti, samo na par sati i onda tako spremljen obrok možete dati životinjama. Ukoliko je riječ o jabukama, kod njih se moraju ukloniti sjemenke jer su otrovne.

Obezbjeđivanje dovoljno hlada je još jedna važna mjera. Ako se životinje drže u ograđenom prostoru, onda je ovo obavezna prevencija.

Kako pomoći životinjama kad nastupe visoke temperature?

Objekat u kojem kokoške budu može se za vrijeme toplih dana toliko ugrijati da je prosto neizdrživo da se boravi u njemu. Kako bi životinjama obezbijedili ugodan boravak, neophodno je napraviti ventilaciju kokošinjca. Jednostavan način za to je da prozor na objektu uvijek bude malo otvoren jer će se na takav način obezbijediti svjež, hladan zrak tokom cijele noći.

Ako postoji opasnost od napada lisice ili nekog drugog grabežljivca, najbolje bi bilo na spoljnu stranu prozora postaviti čelične štitnike.

Još jedan od detalja na koji je potrebno obratiti pažnju je to da obavezno na podu bude spremljen vrlo tanak sloj posteljice, od piljevine. Ako tokom ljeta ima previše piljevine, ona će djelovati kao izolator i zadržavati će toplotu u kokošinjcu.


Tagovi

Potrebe životinja Visoke temperature Toplotni udar Mjere zaštite Smrznuta hrana Ohlađena voda Ventilacija kokošinjca Napad lisice Piljevina kao izolator


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !