Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 10.04.2023. 09:00

Kako koristiti koprivu u ishrani živine?

Kopriva se nekada svakodnevno koristila u ishrani svinja i peradi. Od nje se na jednostavan način priremao zdrav obrok.

Foto: Rada Milišić
  • 759
  • 87
  • 0

Kopriva (Urtica dioica) ili žara kako je zovu u narodu, dobro je poznata biljka u narodnoj medicini, od davnina se koristi za liječenje različitih bolesti, ali i u ishrani. I danas sve veći broj poštovalaca zdrave hrane od ove samonikle biljke sprema najraznovrsnija jela s obzirom na to da su naučna istraživanja pokazala opravdanost vijekovne upotrebe koprive, te se preporučuje u svakodnevnoj ishrani.

Ova biljka koju možemo naći na svakom koraku u šumama, livadama, pašnjacima, odlična je i za ishranu peradi i svinja, a odgovor na pitanje zašto bi svoje kokoške, patke, guske trebalo hraniti koprivom dobro znaju stariji uzgajivači budući da se nekada svakodnevno koristila u njihovoj ishrani.

Jača imunitet, zaštita od virusa i bakterije

Koprivu koja je bogata vitaminima i mineralima pojedinci koji drže do proizvodnje zdrave hrane i danas koriste. A kako i ne bi kad je bogata kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, bakrom sumporom, kalijumom, cinkom, ali i vitamina A, C, D, K i B te može značajno da ojača imuni sistem životinja i otpornost na bakterijske ili virusne infekcije.

Mlado lišće se nabere i oštrim nožem isjecka

Sudeći prema tvrdnjama stručnjaka, upotrebom ove biljke u ishrani živine podstiče se njihov rast i naravno pozitivno utiče na nosivost s obzirom na dugački spisak minerala i vitamina koje sadrži u sebi i koje ishranu čine kvalitetnom, a prije svega prirodnom.

Sasvim je sigurno da korištenje ove biljke kao dodatak ishrani utiče na njihovu težinu i na bolji prinos jaja, ali je sa druge strane ovo teško primjenjivo na velikim farmama. Ipak u domaćinstvima koja imaju nekoliko svinja i manji broj peradi koriste je kao uvijek dostupan, a jeftin i hranljiv dodatak ishrani.

Recept za perad

Najjednostavniji i najčešći način korištenja u domaćinstvima je da se uberu mlado lišće ili vrhovi biljke, oštrim nožem isjeckaju i preliju vrelom vodom, kako bi se neutralisale materije koje žare. Nakon što se kopriva ohladi pomiješa se sa kukuruznom prekrupom ili cijelim zrnom kukuruzom ili pšenicom.

Pomiješati sa kukuruznom prekrupom ili cijelim zrnom kukuruzom ili pšenicom

Na ovaj način kokoške, guske, patke hranila je sedamdesetosmogodišnja domaćica iz Mladenova u Srbiji, Veselka Radumilović.  Sjeća se, kako nam je rekla, da je to prije pet šest decenija bio jedini način ishrane živine, ali ona i danas bez obzira na veliku ponudu koncentrovane hrane bere koprivu u obližnjoj šumi i na ovaj, kako kaže, sasvim jednostavan način priprema zdrav obrok za perad.

Od proljeća do zime

Vladimir Poznanov iz Bačke Palanke ima salaš na samo nekoliko kilometara od grada i trenutno ima više od 60 kokošaka, 120 gusaka i 70 pataka.

"Živina se kreće po voćnjaku površine od četiri jutra, veliki je to prostor, a trave i mladih kopriva imaju u izobilju. Zato i krenu da nose od kraja februara do početka zime. To su prava domaća jaja", rekao nam je Poznanov objašnjavajući da pored peradi, godinama unazad drži i mangulice. Hrani ih takođe samo zdravom hranom.

Lijek i hrana koja pecka - koje su sve blagodati koprive?

"Jednostavno nakosim mladu koprivu koje ima na svakom koraku od ranog proljeća do zime. Zdrava je, puna vitamina i minerala i naravno da je kvalitet mesa mnogo boji sa ovakvim načinom ishrane."

Daje kvalitet mesu i jajima

I u gazdinstvu Gorana Kozlovačkog iz Zrenjanina perad ima mogućnost da svakodnevno jede zelenu travu, a ovih proljetnih dana mladu koprivu. Ima tri dvorišta i jato od 100 kokošaka premješta iz jednog u drugo kako bi im zeleniš bio stalno dostupan.

Perad je naročito voli

Kozlovački kaže da nema potrebe da posebno priprema koprivu obzirom da je peradi dostupna i da je kao mladu pojedu do korijena.

”Jaja su potpuno organska, a meso od oko 200 pijetlova koliko bude u jesen je posebna priča. To je nešto sasvim drugo od onog što se kupuje u prodavnicama. Kvalitet je neuporediv", rekao nam je na kraju naš sagovornik.


Tagovi

Kopriva Ishrana živine Organsko Domaća jaja Živinsko meso Veselka Radumilović Vladimir Poznanov Goran Kozlovački Perad


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]