Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirće
  • 17.04.2021. 15:00

Jabukovo sirće: Poboljšava mliječnost krava, olakšava telenje, liječi mastitis?

Ovaj napitak poboljšava mliječnost, olakšava teljenje, smanjuje ketoze, pomaže kod sprječavanja i liječenja bolesti papaka, a telićima uopšte pomaže da ojačaju kosti.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.809
  • 611
  • 0

Koliko je jabukovo sirće korisno i ljekovito dokazuju mnoge studije. Međutim, uprkos bogatstvu aminokiselina i opštem djelovanju na životinjski organizam, skoro se i ne primjenjuje u našem stočarstvu. Bogat je kalijem, a u njemu nalazimo i fosfora, klora, natrija, magnezija, kalcija, sumpora, željeza, fluora, silicija i tragova drugih minerala. 

Kako je davno izučavao američki ljekar Deforest Clinton Jarvis i opisao u svojoj knjizi "Tajne zelenih riznica prirode" (Beograd, 1983.) kalij iz organskog jabukovog sirćeta je mnogostruko važan i blagotvoran kako za ljude, tako i za životinje.

"Međutim, to što Jarvis kaže da se koristi prije svega zbog kalija, treba istaći da nama ne nedostaje kalij u hranidbi stoke koliko fosfora - nema ga u tlu, pa ga nema ni u hrani. Ali, činjenica je da ga ima u ovom sirćetu", kaže stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Verica Lazarević i dodaje da je fosfor naročito bitan kod plodnosti krava, jer imamo problema sa sterilitetom stoke.

Kako liječi sterilitet?

Upravo je na tome eksperimentirao američki ljekar i to na stadu od 54 krave muzare, čiji je vlasnik bio zabrinut što 23 krave nikako ne mogu da "zanesu".

"Kod nekih od njih pokušaji sjemenjenja bezuspješno su ponavljani već više od jedne godine. Te su se krave pretvorile u prave trutove, uzete na stan i hranu; a sve je to ozbiljno poremetilo vlasnikov plan proizvodnje mlijeka", pisao je Jarvis objasnivši da je zato stočar i tražio njegovu pomoć.

"Predložio sam mu da uz svaki dnevni obrok svakoj od te 23 krave daje po 50 grama jabukovog sirćeta, i to neposredno pošto se hrana stavi u jasle. Takođe, savjetovao sam mu da bik predvodnik takođe dobija istu količinu uz svaki svoj obrok."

Bogato kalijem i drugim mineralnim sastojcima, trebalo je izazvati da se u tijelima krava stvore pogodni uslovi za normalan razvoj i teljenje potomstva.

Svaka od 23 krave dobijala je po 50 grama sirćeta

Liječenje krava ovom metodom počelo je 1. novembra.

"Do posljednje sedmice u februaru sve 23 krave ostale su steone, i poslije normalnog vremena na svijet donijele snažnu, krepku telad, koja su poslije pet minuta stajala na svojim nogama, a za manje od pola sata sisala na majčinom vimenu. Sva su imala gustu debelu dlaku i snažne, koščate noge." (str 30-31.)

Kako ovaj ljekar dalje objašnjava, povoljno je davati gravidnim kravama uz 50 grama sirćeta i tri kapi joda (rastvoriti 5% - elementarnog joda u 1% - rastvoru kalijum jodida), prvo tri puta sedmično od 6. mjeseca steonosti, a posljednjih 15 dana pred telenje svaki dan dva puta dnevno.

Jabukovo sirće - apsolutni lijek iz davnina

Kako smo ranije pisali, pretežno se upotrebljava u hranidbi krava - dakle, poboljšava mliječnost, olakšava teljenje, smanjuje ketoze, pomaže kod sprječavanja i liječenja bolesti papaka, a telićima uopšte pomaže da ojačaju kosti. A daje se i kod hranjenja pasa, ovaca, živine i svinja.

Otklanja zapaljenje vimena

Osim toga što pomaže prilikom začeća i lakog telenja kao i opšteg imuniteta, zapažen je povoljan rezultat i prilikom liječenja mastitisa.

Američki ljekar opisuje primjer krave koja je sa upalom vimena dobijala jabukovo sirće dvije sedmice pred teljenja. Upala je nestala, mastitis izlječen, a i kad se otelila, bolest se nije vratila. Takođe, mliječnost se povećala. U slučaju ozbiljnog mastitisa, ljekar preporučuje liječenje ovim napitkom najviše dva mjeseca. Čak 75 odsto grla se izliječilo ovom metodom, pokazale su njegove studije.

Jagodinski stručnjak, objašnjava da je ovaj napitak dobar zbog organskih kiselina koje povoljno djeluju na patogene bakterije.

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

"Od svih provedenih istraživanja, jabukovo sirće se pokazalo kao veoma dobro jer uđe u stanicu patogena i uništava njegov DNK, tako da bolest ne može dalje da se razvija."

Treba istaći da je naročito dobro zbog stvaranja niže pH vrijednosti u crijevnom traktu, pa je samim tim dobro i za čovjeka.

"Dakle, najbolje je da se preventivno daje kako ne bi došlo do nekih oboljenja, odnosno da se spriječi razvoj bakterija. Postoji omjer 1:100, odnosno jedna litra u 100 litara vode koju treba davati naročito kravama, pa kad je dobra pH vrijednost organizma, normalno je da se poveća i mliječnost i ojača opšte zdravlje", zaključuje Lazarevićeva.


Tagovi

Jabukovo sirće Organske kilseline Deforest Clinton Jarvis Verica Lazarević Hranidba krava Mastitis Sterilitet kod krava


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...