Pretraga tekstova
Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće stara je izreka, a tu je jabuku najbolje je preraditi u ljekovito sirće. Od plodova divljih jabuka dobićete najkvalitetnije ljekovito sirće.
"Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće", je stara engleska poslovica. I na našem području jabuka je cijenjena kao voće koji sprečava bolesti, poboljšava imunitet i daje organizmu niz poboljšanja. Plod jabuke sadrži voćne šećere, mnogobrone minerale (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, željezo i druge), razne vitamine, enzime, pektine, celulozna vlakna. Najcjenjeniji su plodovi divljih jabuka od kojih se priprema najkvalitetnije jabukovo sirće.
Od plodova jabuke dobija se sirće koje je izuzetne ljekovite i hranjive vrijednosti. Ono sadrži 20 vitamina i minerala, a jedna kašičica sirćeta dnevno je dovoljna da zadovolji potrebe ljudskog organizma. Voćni šećeri iz ploda jabuke se tokom procesa fermentacije pretvaraju u sirćetnu kiselinu. Ukoliko sirće pripremamo od plodova divljih jabuka dobićemo izuzetno ljekovito sirće. Za pripremu ovog sirćeta mogu se koristiti i plodovi sa stabala koja nisu tretirana hemijskim sredstvima.
Sirće pozitivno djeluje na cijeli ljudski organizam, poboljšava imunitet, čisti krv od toksina, smanjuje pojavu ugrušaka i visokog krvnog pritiska, reguliše holesterol i nivo šećera u krvi. Osim toga, ubija bakterije, gljivice i druge mikroorganizme, pomaže kod pojave prehlade, gripe, upale sinusa, problema sa kožom, kosom. Koristi se i kod problema sa gastritisom, reumom, zapaljenjem zglobova, ili kada želimo poboljšati naše intelektualne i fizičke sposobnosti. Kod starijih ljudi jabukovo sirće sprečava pojavu senilnosti.
Zbog svog antibakterisjkog i dezinfekcijskog djelovanja izuzetno djeluje kod problema sa probavom. Smanjuje pojavu nadutosti, reguliše rad crijeva, neutrališe toksične bakterije u crjevima. Ublažava infekcije urinarnog trakta, a povoljno djeluje i kod problema sa disajnim organima. Kod upale grla koristi se razrjeđeno sa vodom za ispiranje usta. U čašu tople vode doda se 1 do 2 kašičice jabukovog sirćeta i time se ispere usna šupljina.
U kozmetici se koristi za ublažavanje problema sa bubuljicama, brže zarastanje rana, ogrebotina, čišćenje lica.
Za pripremu jabukovog sirćeta uzimaju se zreli i zdravi plodovi, bez znakova oštećenja i oboljenja. Ne koristiti plodove sa stabala koja su tretirana hemijskim sredstvima. Plodove treba dobro oprati, očistiti od peteljki i ukloniti sjemenu kućicu. Meso ploda isjeći na manje komadiće, a plodovi se mogu samljeti, izrendati. Ovako pripremljene jabuke sa sokom koje puste stavljamo u posudu. Za male količine dovoljna je jedna veća staklena tegla.
Količina šećera zavisi od slatkoće plodova i kreće se od 300 do 500g na 5kg jabuke. Ukoliko jabuke puste malo soka možemo dadati manju količinu vode do 0,5l na 5kg jabuke. Tečnosti treba da bude toliko da su jabuke ispod nivoa tečnosti. Obratitit pažnju da posuda ne smije biti ispunjena do kraja zbog pjenjušanja i stvaranja gasova u toku procesa fermentacije. 1/3 do ¼ posude treba da je prazna kako ne bi došlo do curenja.
Dobro promiješati sadržaj posude i prekriti je gazom. Kontrolisati proces fermentacije. Temperatura utiče na brzinu procesa fermentacije. Posuda treba da je na toplom mjestu. Cjeli proces fermentacije traje od 10 do 15 dana tokom kojeg se jabuke podižu, a tečnost postaje mutna. U toku fermentacije izdvaja se metil alkohol pa se posuda treba držati u prostoriji sa dobrom ventilacijom ili napolju kada je toplo vrijeme. Kada se proces fermentacije završi jabuke padaju na dno, a tečnost se izbistri.
Na kraju je potrebno sirće procijediti. Ukoliko želite bistrije sirće dovoljno je da tokom 10 dana nekoliko puta procijedite sirće. Sirće se čuva u zatvorenim bocama na suvom.
Tagovi
Jabukovo sirće Recept Jabuke Fermentacija
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 1 tjedan
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.