Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Sad
  • 20.05.2023. 16:30

Jablan - najteži bik 90. Sajma poljoprivrede prešao tonu

Koristi genetiku domaćeg simentalca, ali vlasnik Jablana, Radenko Jeremić napominje kako sve manje ima "da izabereš".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 97
  • 73
  • 0

Radenko Jeremić je višegodišnji učesnik Novosadskog sajma poljoprivrede, a sa svog imanja na Salašu Crnobarskom u opštini Bogatić u Srbiji već devet godina dovodi pobjednička grla, u kategoriji najtežeg bika. Dobro su poznati Mališa i prošlogodišnji Veliša od 1.700 kilograma, dok je ove titulu ponio Jablan od "tek" 1.120 kilograma. 

Na komentar da je ovogodišnji pobjednik malo "kalirao" u odnosu na prošlog, Jeremić "uskače" sa činjenicom da je ovaj tek dvije godine star.

"Težina najviše zavisi od genetike, ali potrebno je i dosta vremena. Ako želiš bika od dvije tone, mora da bude starosti šest godina. Sad najviše napreduje i Jablan će ove godine 'ići' kilu, do 1,4 kg najviše, sljedeće će nabaciti kilu dnevno, i sve poslije smanjuje i u šestoj godini staje", objasnio nam je mačvanski stočar koji ima u tovu 400 grla.

Jeremić dovodi na Sajam samo pobjednička grla

Koristi genetiku domaćeg simentalca, ali napominje da sve manje ima "da izabereš".

"Ja kupujem telad i držim ih godinu dana. Oni su 600 kilograma i tada se vidi koji odskače. Ali desi se i da pogriješiš, jer kod teleta se mnogo šta mijenja za tih godinu dana."

90. Sajam poljoprivrede otvoren - poljoprivrednici izviždali ministricu

Jablanu društvo pravi Beliša, lakši 100 kg, da se vidi koji će bolje da "ponese". Ipak, ovom proizvodnjom ne preporučuje nikom da se bavi.

"Ja sticajem okolnosti to mogu da priuštim sebi, jer imam dva sina koja će ovo da nastave. Ali, nemaš ništa od ovoga - samo te košta, kao i svaki sport", kaže na kraju Jeremić.


Tagovi

Najteži bik Novosadski sajam Sajam poljoprivrede Jablan Pobjednička grla Radenko Jeremić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner