Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 22.07.2016. 12:00

Izvoz mlijeka smanjen, uvoz raste!

EU je najavila subvencioniranje mljekara s 500 miliona eura što će dodatno ugroziti bh proizvođače koji ne mogu parirati tako niskim cijenama.

Foto: Kapa
  • 292
  • 14
  • 0

Iako je BiH u septembru prošle godine dobila zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u zemlje Evropske unije, to nije poboljšalo izvoz ovih proizvoda, već je on smanjen za milionske iznose! Štoviše, došlo je čak i do blagog porasta količina uvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, koje bi u narednom periodu mogle biti značajno veće, pišu nezavisne.com.

Pokazuju to, kažu, i zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 24,9 miliona kilograma mlijeka i mliječnih prerađevina, dok je u istom periodu prošle godine, kada nije bio moguć izvoz u zemlje EU, iznosio 25,6 miliona kilograma.

Izvoz mlijeka smanjen, uvoz raste

Naime, izvoz je u prvom polugodištu ove godine iznosio 28,6 miliona maraka, a u istom periodu prošle godine, kada nije bio moguć izvoz u države EU, 30,9 miliona maraka. Sa druge strane, uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi blagi rast. Tako je u ovoj godini uvezeno oko dva miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda više nego u istom periodu prošle godine.

EU financira mljekare s 500 miliona eura!

Uz navedeno, domaći mljekari nisu pronašli nijedno drugo ozbiljnije tržište u EU za plasman svojih proizvoda, izuzev hrvatskog. Sad ih je dočekao novi šok - Evropska unija najavila je dodatnih 500 miliona eura pomoći tamošnjim poljoprivrednicima kako bi zaustavila pad cijena u mliječnoj industriji.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, smatra da će mljekari u EU čim dobiju visoke subvencije ići s nižim cijenama svojih proizvoda, što će predstavljati problem za bh. mljekare.

"To je problem za nas, jer sirovo mlijeko u EU pada na 0,20 evra, a mi ne možemo proizvesti mlijeko za tu cijenu", rekao je Usorac.

Foto: Kapa65/Pixabay


Tagovi

Mlijeko Izvoz Uvoz Proizvodnja Subvencije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.