Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 19.07.2016. 14:30

EU financira mljekare s 500 miliona eura!

Od 500 miliona eura pomoći mljekarstvu, 150 je namijenjeno za kompenzaciju proizvođačima ako ne proizvedu nijednu litru mlijeka!

  • 376
  • 18
  • 0

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Phil Hogan predstavio je na jučerašnjem Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu paket mjera pomoći najugroženijim sektorima. Paket podrazumijeva 500 miliona eura pomoći od kojih se 350 miliona odnosi na najvažniju mjeru pomoći sektoru stočarstva, odnosno proizvodnje mlijeka.

Komisija je unutar te mjere ponudila ukupno 350 miliona eura. Od 500 miliona eura pomoći, 150 miliona se odnosi na dobrovoljno smanjenje proizvodnje mlijeka.

Kompenzacija za svaku ne proizvedenu litru

Odnosno, 150 miliona eura otići će kao kompenzacija proizvođačima za svaku litru mlijeka koji ne proizvedu, dok će preostalih 350 miliona eura biti preraspodijeljeno članicama Unije koje će potom odlučiti o dodatnim mjerama za pružanje pomoći poljoprivrednicima.

Prekomjerna proizvodnja mlijeka u EU, koja je nastupila poslije ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cijena koje se još uvijek nisu oporavile uprkos paketu pomoći od 500 miliona eura najavljenom u septembru prošle godine.


Tagovi

Phil Hogan Pomoć mljekarima


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]