Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 23.11.2018. 14:30

Izmjenili poticaje za veterinarstvo - razlog povećanje broja životinja pozitivnih na brucelozu

Imajući u vidu da sredstva za naknadu štete nisu dostatna, neophodno je bilo izmijeniti Program tako što su sredstva predviđena za finansiranje dijagnostičkih ispitivanja umanjen za iznos od 100.000  KM i preusmjerena na naknadu šteta. 

Foto: Flickr/denisbin
  • 721
  • 51
  • 0

Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele poticaja za veterinarstvo utvrđenog Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade FBiH. 

Ovo je učinjeno jer je na  području FBiH došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije zbog povećanja broja životinja pozitivnih na brucelozu.
 
U skladu s Pravilnikom o postupku isplate naknade štete za neškodljivo uklonjene seropozitivne životinje, predviđeno je finansiranje naknade štete vlasnicima u iznosu od 50 posto procijenjene vrijednosti životinje.

Veterinari stočarima naplaćuju provođenje obaveznih mjera koje su već plaćene iz federalnog budžeta

Imajući u vidu da sredstva za naknadu štete nisu dostatna, neophodno je bilo izmijeniti Program tako što su sredstva predviđena za finansiranje dijagnostičkih ispitivanja umanjen za iznos od 100.000  KM i preusmjerena na naknadu šteta. 

Također, zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva bruceloze ljudi i životinja neophodno je izraditi i implementirati poseban program utvrđivanja uzroka pojave i širenja bruceloze životinja kojim će biti detaljno epidemiološki ispitiani i utvrđeni uzroci širenja bolesti, urađena dodatna laboratorijska ispitivanja da s ciljem utvrđivanja da li je posrijedi seropozitivnost uzrokovanja vakcinacijom malih preživara ili infektivnim soj uzročnika. Treba i predložiti konkretne mjere i aktivnosti za sprječavanje daljnjeg širenja, te dodatno educirati vlasnike životinja, zaključak je na današnjoj održanoj sjednici Vlade FBiH.  


Tagovi

Bruceloza Poticaji Veterinarstvo Epidemija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...