Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička borba
  • 29.03.2022. 10:30

Isti problem velikih i malih proizvođača - moguć prekid isporuke mlijeka

Proizvođači pokazuju nikada jače jedinstvo u stavu povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka. Zvaničan dopis mljekarama uputili su jučer

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 510
  • 198
  • 0

"Prodao sam bikove da bih kupio sjeme i đubre za proljetnu sjetvu, od mlijeka nisam mogao", ovako svoju priču za Agroklub počinje Petar Kurta iz Čatrnje kod Gradiške, farmer koji stoku uzgaja s vlastite zemlje. Ostala je kaže još nafta koju mora osigurati. Kada i nju plati – džepovi će biti prazni do jeseni. 

Sijat će kukuruza na 300 dunuma, sjeme je uspio nabaviti, plaćao ga je po cijeni višoj za 10 KM po vrećici u odnosnu na lani. Na 100 duluma je jesenas posijao pšenicu. 

"Prekjučer smo je prihranili, stanje nije savršeno jer nismo bacali jesenas ništa đubriva, pa smo bacili sada, vidjet ćemo hoće li opet trebati, ako budemo imali odakle i gdje kupiti", kaže on, dodavši da niko i ne pita kako će poljoprivrednici sve izmoći, a moraju.

Priprema za sjetvu (Foto P. Kurta)

U kući je ističe troje djece i tri invalida, pa se boriti mora. A, u štali je 70 grla, od toga 30 muznih krava, ostalo su bikovi i junice. Štedi kaže na svim frontovima, uključujući i radnu snagu, pa o svemu brine sam sa sinom. 

"Ne sekiram se puno, samo što radim džabe. Godinu dana što smo radili, zbog ovih poskupljenja, sve moramo dati u zemlju i sada gledamo u vedro nebo. Proizvodim 500 litara, prodajem u mljekaru u Dubici i na nuli sam sa zaradom", kaže ovaj farmer.

Ministar ocijenio nerealnom inicijativu o višoj cijeni mlijeka

Kurta je inače porijeklom iz Ukrajine, njegov pradjed je, kako prenose priču, s plugovima stigao na plodne bh. oranice, gdje je kupio 30 ha zemlje. 

"Svima nam je prisjelo", ljutito kaže, osvrnuvši se i na ratno stanje u zemlji predaka: "Vidite sada izbjegli Ukrajinac se bori za opstanak u Bosni. Djed je sa sobom dovezao željezne plugove kojih ovdje tada nije ni bilo, već su zemlju obrađivali drvenim", smatra da bi mu i u ratom zahvaćenoj zemlji bilo bolje nego ovdje. 

Nezadovoljni i u FBiH

Situacijom nisu zadovoljni ni farmeri u Federaciji BiH. Tome svjedoči mali proizvođač Admir Kadrić iz Visokog, koji ima registrirano poljoprivredno gazdinstvo i trenutno četiri krave. Njegovo mlijeko otkupljuje mljekara ZE VIS. 

Cijena preniska u oba bh. entiteta (Foto: A. Kadrić)

"Znam samo da treba istrajati s ovom inicijativom da otkupna cijena bude 0,95 KM po litru. Meni trenutno plaćaju 0,53 KM, a mjesečno to izađe na 1.500 KM. Mome komšiji koji proizvodi 350 litara dnevno plaćaju oko 0,58 KM/l", kaže Kadrić. 

Velike koristi nema od vlasti. Kroz poticaje, kao registrirano poljoprivredno gazdinstvo dobija 0,26 KM, a komšija s obrtom 0,29 KM. U oba slučaja cijena je niska, a proizvodnja neodrživa s obzirom na troškove. 

Borba za male i velike 

Proizvođači mlijeka u BiH pokazuju nikada jače jedinstvo u stavu povećanja otkupne cijene sirovog mlijeka. Zvaničan dopis mljekarama uputili su jučer, a u njemu navode da cijena važi za sve proizvođače bez obzira na proizvedenu količinu odnosno bez količinskih stimulacija. 

"Obavijestili smo vas na vrijeme, tako da potrošačima možete zaračunati već od 1. aprila vaše nove troškove u preradi koje ćete morati nama da platite. Ukoliko dođe do pogoršavanja situacije sa troškovima proizvodnje, ponovo ćemo vas blagovremeno obavijestiti tako da ni vi, a ni mi ne bismo stvarali gubitke", stoji u dopisu upućenom prerađivačima mlijeka u BiH. 

Prekid isporuke

Problematiku otkupne cijene mlijeka jučer su razmatrali i proizvođači iz Kozarske Dubice. U akciji za očuvanje sektora, njih 24 se izjasnilo da će prekinuti isporuku prema mljekarama ako od 10. aprila ne dođe do povećanja otkupne cijene mlijeka standardnog kvaliteta. 

Riječ je o velikim i malim farmerima koji proizvode od 60 do 2.800 litara dnevno. Ukupno ova grupa na dnevnoj osnovi u mljekare preda oko 11.000 litara mlijeka. 


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Farma Mljekari Otkupna cijena Petar Kurta Admir Kadrić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.