Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donesena odluka
  • 23.03.2022. 15:30

Mljekari dižu cijene: Ne damo svoje mlijeko ispod 0,95 KM

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske donesena je odluka da se isporučeno mlijeko za mart fakturiše po minimalnoj cijeni od 0,95 KM

Foto: Selma Mujić
  • 1.900
  • 1.884
  • 0

Udruženje mljekara RS pozvalo je sve proizvođače mlijeka u Bosni i Hercegovini da povećaju cijenu po litru na 0,95 maraka. Naveli su kako već duže vrijeme javno govore o bezizlaznoj situaciji u kojoj se nalaze poljoprivrednici te su odlučili stati u kraj tome i već za mart fakturisati račune po višoj cijeni.

Cijene mlijeka u trgovinama izlaze i na skoro dvije marke, navode u saopćenju, ističući da se istovremeno, malim proizvođačima koji imaju nekoliko krava, plaća mizernih 0,50 - 0,60 KM po litru punomasnog mlijeka.

"Flašica vode od 0,33 l je 2 KM u kafani. Prošlu godinu, mi smo završili s gubitkom po grlu najmanje 343,30 KM. Znači deset krava 3.433,00 KM. I to je bez cijene našeg rada", ističu mljekari.

Veliki gubici

U međuvremenu je, kako dodaju, došlo do rasta svih inputa mljekarske proizvodnje i preko 400%. Cijene pojedinih mineralnih đubriva su otišle s 500 KM/tona na više od 2.200 KM/t. Situacija je, kako navode, još gora sa sojom, koncentratima i premiksima.

Rastu cijene mlijeka na globalnom tržištu

Prema posljednjoj računici, gubitak u ovoj godini i narednoj, jer ovom sjetvom spremamo uslove za narednu godinu, iznosi 1.726,78 KM/muzna krava”, pojasnili su u saopćenju.

Donesena odluka

Da bi očuvali mljekarski sektor u ovom momentu, proizvođači ističu da otkupna cijena sirovog mlijeka mora rasti, dodavši kako uvoznog "neće biti 100% za ove pare".

"Kad stranci budu znali da je domaća proizvodnja mlijeka ugušena, tek ćemo tada vidjeti pošto će biti uvozno mlijeko. Kao što sad vidimo kolika je cijena brašna i drugih životnih namirnica", poručili su.

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske donesena je odluka da se isporučeno mlijeko za mart fakturiše po minimalnoj cijeni od 0,95 KM.


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Farma Krave Mljekari Cijena mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.