Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO hrana
  • 09.10.2018. 09:30

GMO hrana za životinje će morati biti jasno obilježena

Vlada Republike Srpske utvrdila je na posljednjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 751
  • 46
  • 0

Vlada Republike Srpske utvrdila je na posljednjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima.

Ovom se koraku pristupilo zbog preciznijeg uređenja ove materije, a u cilju osiguranja visokog nivoa zaštite životne sredine i biodiverziteta, kao i zbog postizanja adekvatnog nivoa zaštite zdravlja ljudi i životinja i zaštite interesa potrošača i proizvođača. 

Pooštrene kontrole na GMO u hrani

Primjena ovog zakona će omogućiti potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom za životinje koju upotrebljavaju za njihovu ishranu, a to se posebno odnosi na genetički modifikovanu hranu, koja će, ukoliko prođe veoma složenu proceduru procjene rizika i odobravanja u Evropskoj uniji, prema odredbama ovog zakona morati biti jasno obilježena, tako da će potrošači moći da zaštite svoje osnovno pravo na izbor, tj. moći će da sami donose odluku da li žele ili ne žele da kupuju hranu za životinje koja sadrži genetički modifikovane organizme. 

Mnogim kupcima se gadi GMO hrana

Takođe, cilj izmjena ovog zakona jeste da se obezbijedi slobodno kretanje bezbjedne i zdravstveno ispravne hrane za životinje koja sadrži i/ili se sastoji ili potiče od genetički modifikovanih organizama.


Tagovi

GMO hrana Hrana za životinje Zakon


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.