Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrole na GMO
  • 22.08.2017. 16:00

Pooštrene kontrole na GMO u hrani

U Bosni i Hercegovini postoje četiri relevantne laboratorije koje mogu raditi kontrolu proizvoda na prisustvo GMO-a.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com
  • 380
  • 45
  • 0

Prodaja i proizvodnja GM hrane zabranjena je u Bosni i Hercegovini, ali je građani očigledno godinama jedu, a da to i ne znaju, piše ntv arena.

Prošle godine su međutim bili u stavu jasni, naime više od 99% građana naše zemlje izjasnilo se da ne žele GMO hranu na svojoj trpezi. Stoga je Agencija za bezbjednost hrane BiH još u aprilu službeno objavila nove smjernice o označavanju i kontroli GMO-free prehrambenih proizvoda. Smjernice su u proceduri usvajanja na nivou resornog ministarstva Srpske. Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja dunavske regije koja je usvojila standarde u formi smjernica.

Četiri laboratorija za kontrolu

U Agenciji za bezbjednost hrane očekuje da će prehrambena industrija ubrzo prepoznati svoj interes u ovim aktivnostima, te da će se već od jeseni ući u prvi proces sertifikacije bez GMO proizvoda na tržištu BiH.

Brenjo ističe da je ova oznaka proizvoda neobavezna, ali da oni koji žele da njihov proizvod ima oznaku, moraju da prođu svu potrebnu proceduru i inspekcijski nadzor. Naglašava da u Bosni i Hercegovini postoje četiri relevantne laboratorije koje mogu raditi kontrolu proizvoda na prisustvo Genetski modifikovanih organizama.

Pravno definisati proizvodnju GM hrane

Razvoj poljoprivrede mora se bazirati na konceptu razvoja bez genetski modifikovanih organizama, jer jedino možemo biti konkurentni sa proizvodima iz organske poljoprivrede i integralno kontrolisane konvencijalne poljoprivredne proizvodnje, smatra profesor Budimir Stakić.

Proizvodnju genetski nemodifikovane hrane potrebno je u BiH pravno definisati jer kako sada stvari stoje potrošači trenutno ne mogu saznati da li su proizvodi dobijeni od životinje koja je u ishrani koristila genetski modifikovane proizvode.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com


Tagovi

GMO Hrana BiH Kontrola Laboratoriji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]