Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost krava
  • 11.06.2021. 14:00

Gladovanje u sušnim godinama i nedovoljno zraka utiču na plodnost - preventiva je važna!

Intenzivna proizvodnja mlijeka u velikoj mjeri opterećuje organizam, a u kombinaciji sa neizbalansiranom ishranom i nepravilnim držanjem, velika je vjerovatnoća da će doći do poremećaja polnog ciklusa.

Foto: Depositphotos/jazavac
  • 79
  • 4
  • 0

Isplativost proizvodnje mlijeka je rezultat, kako maksimalne proizvedene količine tako i njegove minimalne proizvodne cijene. Da bi to poljoprivrednici mogli postići u praksi, neophodno je da grla budu plodna. 

Prema riječima Svjetlane Mičić iz PSSRS, plodnost predstavlja karakteristiku da se tokom estrusa grla blagovremeno osjemene, ostanu steona i da daju potomstvo. Ukoliko u bilo kojem od ovih koraka dođe do nepravilnosti, trebalo bi zatražiti intervenciju veterinara. 

"Neplodnost može biti primarna i sekundarna. Primarna je prouzrokovana urođenim nedostacima ili nasljednim osobinama dok je sekundarna stečena u toku života i uglavnom je posljedica nedovoljne i neodgovarajuće ishrane, ali i neadekvatnih uslova držanja ili iskorištavanja", objašnjava Mičić, dodajući da uzrok mogu biti i oboljenja drugih organa. 

Šta to određuje plodnost, a mi možemo obezbjediti ?

Pored navedenog, njega životinja i način držanja su važni parametri koji određuju plodnost. 

Prema riječima stručnjaka, u objektima mora da bude dovoljno čistog zraka, osvjetljenosti i odgovarajuće (umjerene) temperature. Mjesto gdje stoka leži, obavezno je da bude udobno, suvo i prostrano i da može obezbjediti odmor. Savjet je da se krave redovno kreću u ispustu ili na paši, zato što ta aktivnost povoljno djeluje na organizam. Tada su znaci gonjenja izraženiji, što automatski podstiče plodnost. 

Kod stalnog držanja u štali, mogu se javiti razne infekcije polnih organa, poput cista na jajnicima, a što će dugoročno gledano, dovesti do neplodnosti. Pri tom, značajan uticaj ima i higijena za vrijeme porođaja pa je u tom slučaju potrebno obratiti posebnu pažnju. 

Jedna od važnijih preventivnih mjera jeste i orezivanje papaka jer ukoliko dođe do bolesti, smanjiće se i plodnost a samim tim i proizvodnja mlijeka, Na oboljenje u većini slučajeva utiče tvrd pod i kratko ležište. 

Mičić smatra da i klimatske prilike i godišnja doba imaju svoj (znatan) uticaj na plodnost krava. Visoke ljetne temperature, naročito tokom jula i avgusta izazvaće toplotni stres i mogu potisnuti polne funkcije. Na njih djeluje i prirodno dnevno ili  vještačko svjetlo, uglavnom povoljno. 

Važan odnos kalcijuma i fosfora u ishrani

Intenzivna proizvodnja mlijeka u velikoj mjeri opterećuje organizam, a u kombinaciji sa neizbalansiranom ishranom i nepravilnim držanjem, velika je vjerovatnoća da će doći do poremećaja polnog ciklusa. "Visoko mliječne krave teže ostaju steone nego one slabo mliječne. Sa starenjem postaju manje plodne jer slabi funkcija polnih žlijezda i organa. Najplodnije su u dobi od četiri do osam godina i o tome se mora voditi računa", navodi ovaj stručnjak.

Poseban oblik neplodnosti predstavlja sterilitet bez vidljivih simptoma (takozvani bezsimptomski) čije uzroke nije moguće utvrditi. On čini oko 20 procenata ukupnog steriliteta kod krava. Uzroci su mu različiti i komleksni, a liječenje je neizvjesno. Obično se sastoji od pravilne ishrane, njege, držanja i pravilnog odabira (selekcije) ženske teladi za reprodukciju.

Minerali i vitamini ključni za plodnost goveda

Kako smo ranije pisali, hrana koja ne sadrži dovoljne količine minerala, vitamina i bjelančevina, kao i gladovanje koje se događa u sušnim godinama ili poslije poplava posljedica je jalovosti kod većeg broja životinja.

Pažnju treba obratiti na optimalan unos minerala, prije svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. Veoma je bitan odnos kalcijuma i fosfora u obrocima. Obično je više zastupljen fosfor nego kalcijum pa se onda taj manjak nadomjesti kroz dodavanje mineralno vitaminskih smjesa.

Neophodno je svakodnevno konzumiranje kuhinjske ili stočne soli u količini 30-40 grama najmanje. Sol se nikada ne smije davati sedmično ili mjesečno u većim količinama jer može dovesti do trovanja. Njen nedostatak može uzrokovati čak i pobačaj, neplodnost, smanjenje lučenja mlijeka pa ta grla često ližu zidove štale, piju mokraću, slabog su apetita, kod nekih je zapaženo i zaostajanje posteljice.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Plodnost krava Jalovost krava Svjetlana Mičić Orezivanje papaka Vitaminske smjese Mliječne krave Kuhinjska so


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.