• Govedarstvo
  • 07.07.2019. 07:30

Minerali i vitamini ključni za plodnost goveda

Poremećaji zdravstvenog stanja, neplodnost, smanjena proizvodnja, razna oboljenja mogu biti posljedica neodgovarajuće razine minerala. Što se tiče vitamina, za dobru reprodukciju goveda najvažniji su A, D i E.

Foto: Agroklub
  • 451
  • 81
  • 0

Bez obzira na uzrast i proizvodni ciklus, nedovoljna i nekvalitetna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Kod krava i junica najčešći je uzrok nepolodnosti koja se naziva nutritivni sterilitet.

Hrana koja ne sadrži dovoljne količine minerala, vitamina i bjelančevina, kao i gladovanje koje se događa u sušnim godinama ili poslije poplava posljedica su jalovosti kod većeg broja životinja.

Pažnju treba obratiti na optimalan unos minerala, prije svega kalcijuma

U građi organizma kao i u mnogobrojnim procesima u njemu neophodni su minerali, nekih može biti nedovoljno, drugih previše, ali ni jedno ni drugo nije dobro. Poremećaji zdravstvenog stanja, neplodnost, smanjena proizvodnja, razna oboljenja mogu biti posljedica neodgovarajućeg nivoa minerala.

Pažnju treba obratiti na optimalan unos minerala, prije svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. Veoma je bitan odnos kalcijuma i fosfora u hrani, obično u hrani ima više fosfora nego kalcijuma, pa se onda taj manjak nadomjesti kroz dodavanje mineralno vitaminskih smjesa, kaže Duška Petrović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije. 

Neophodno je dodavanje svakodnevno kuhinjske ili stočne soli u količini 30-40 grama najmanje. Sol se nikada ne smije dodavati sedmično ili mjesečno u većim količinama jer može dovesti do trovanja. Ukoliko u ishrani nedostaje sol, može dovesti do pobačaja, neplodnosti, smanjenja lučenja mlijeka, ta grla često ližu zidove štale, piju mokraću, slabog su apetita, kod nekih grla je zapaženo i zaostajanje posteljice.

Nedostatak minerala može uzrokovati bolesti životinja

Postoje i drugi neophodni minerali koji se nazivaju mikroelementima, kao što su: bakar, kobalt, jod, cink i drugi. Oni se nalaze u tkivima u vrlo malim količinama, ali svi oni imaju ozbiljnu ulogu u funkcionisanju čitavog organizma. Ti poremećaji se nepovoljno odražavaju na organizam životinje. Povećane potrebe za mineralnim materijama pokazuju životinje sa većim proizvodnim sposobnostima i u procesu razvoja organizma. Bremenite životinje troše više minerala, kao i mlade životinje kojima trebaju veće količine minerala za izgradnju tkiva i skeleta, naglašava savjetodavac za područje stočarstva Dragan Radosavljević.

Dopuna vitaminima može se vršiti i injekcijama

Što se tiče vitamina, za dobru reprodukciju goveda najvažniji su A, D i E. Kada je u pitanju nedostatak vitamina A, poremećaji se odražavaju na funkciju jajnika, neredovnog, lažnog i tihog gonjenja, potpuno izostajanje gonjenja, zaostajanje posteljice, pobačaj, rađanje nakazne teladi. Da bi se to izbjeglo potrebno je grla izvoditi na pašu, hraniti ih dobrim sijenom i silažom. Dopuna vitaminima može se vršiti i injekcijama, ali i raznim dodacima kroz hranu; u tom slučaju pridržavati se preporuke i uputstva proizvođača.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Pročitaj više »

Tagovi

Ishrana stoke Govedarstvo Minerali Vitamini Dragan Radosavljević Duška Petrović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB