Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba
  • 18.07.2020. 12:00

Gacko: Sijeno slabo rodilo, poljoprivrednici u problemu, skočila mu i cijena

Nepovoljne vremenske prilike uticale su da prinosi sijena budu značajno manji u odnosu na prethodnu godinu, pa će farmeri biti prinuđeni da kupuju sijeno ili smanje stočni fond. Cijena sijena je veća u odnosu na prošlogodišnju.

Foto: Marija Manojlović
  • 291
  • 32
  • 0

U gatačkoj opštini kosidba se privodi kraju a kada se sve sabere, za gatačke poljoprivrednike ovo je loša godina. Prinosi su na pojedinim mjestima, u polju, prepolovljeni a nešto bolja situacija je u selima gatačke površi.

"Prinosi sijena ove godine su značajno manji, otprilike za jednu trećinu u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče sijena koje nam fali, snači ćemo se nekako - u susjednom Nevesinju i selima gatačke površi - Ravno, Ulinje, Slivlja. U tim planinskim mjestima, gdje je kiša padala u maju, sijeno je rodilo", kaže Goran Starović iz gatačkog sela Samobor.

Sve kad se sabere, Goran kosi oko 40 hektara. Livade pod vještačkom travom i po tri puta. Ove godine to ipak, neće biti dovojlno da obezbijedi hranu za oko 50 grla krupne stoke - 35 krava, nešto junadi, bika - i oko 350 ovaca, pa će morati kupovati.

Ove godine cijena je 4 KM po bali

"Moram još da obezbijedim vagon sijena, znači oko 500 bala po 20 kilograma. Sijeno je ove godine skuplje za 1 KM po bali. Prošle godine je cijena bila oko 3 KM, ove godine je 4 KM", objašnjava.

Sjenaža spas za brdsko-planinske krajeve - kako ju kvalitetno spremiti?

Milenko Lučič iz sela Miholjače, takođe, nam je potvrdio da su prinosi sijena manji. Ipak, kaže, neće morati kupovati sijeno.

"Što se tiče lično mene, prinosi sijena jesu manji, ali vrlo malo, možda 10 do 20 odsto, jer ja imam značajne površine vještačke djeteline, vještačke trave su dosta dobre bile,one rijetko kada i podbace, jer njima ni suša ne može mnogo naškoditi, livade koje gnojim stajskim đubrivom nisu mnogo podbacile. Ipak, gledajući u globalu u Gacku je manje sijena na nekim mjestima, možda čak i do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je opet bila prosječna", kaže Milenko.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika kosidba je ove godina kasnila u odnosu na ranije godine.


Tagovi

Kosidba Slabi prinosi sijena Gacko


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.