Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obilježavanje životinja
  • 10.02.2019. 12:00

Farmeri u FBiH žele samostalno obilježavati životinje

U Udruženju poljoprivrednika FBiH od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa traže da poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Registar poljoprivrednika odobri obuku za samostalno obilježavanje životinja, sukladno Pravilniku o obilježavanju životinja iz 2009. godine.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 231
  • 23
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije FBiH uputilo je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Zahtjev za odobrenje za samostalno obilježavanje životinja, odnosno dobivanje statusa ovlaštenog posjednika. 

Naime, Udruženje od ministarstva traži da poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Registar poljoprivrednika odobri obuku za samostalno obilježavanje životinja, sukladno Pravilniku o obilježavanju životinja koji je donesen na 101. Sjednici održanoj 30. decembra 2009. godine. 

Podsjećaju da je prošlo skoro jedno desetljeće, a da taj Pravilnik u pojedinim dijelovima još nije zaživio, a kako kažu, problemi se gomilaju. 

Kažu kako se neaktiviranjem dijelova ovoga Pravilnika poljoprivrednicima bespotrebno gomilaju troškovi proizvodnje kao što je obilježavanje životinja. Napominju da u susjednoj Republici Hrvatskoj kao i u Evropskoj uniji farmeri sami obilježavaju životinje. 

Ističu kako poljoprivrednici nemaju pristup bazi podataka i prepušteni su na milost i nemilost veterinarskim stanicama. Pitaju se, da li bi tkavu bazu podataka bolje ažurirali sami poljoprivrednici ili njihovi posrednici, veterinarske stanice. 

"Mišljenja smo da bi bazu podataka oni poljoprivrednici koji prođu obuku bolje ažurirali i potpuno smo uvjereni da kod takvih poljoprivrednika ne bi trebalo provoditi nulti popis stoke", stoji u dopisu. 

Veterinari stočarima naplaćuju provođenje obaveznih mjera koje su već plaćene iz federalnog budžeta

Naglašavaju kako također postoje i tehničke poteškoće prilikom obilježavanja životinja od strane veterinarskih stanica prilikom ispaše životinja na planinama gdje je nepristupačan teren i veterinari nisu svakodnevno pri ruci poljoprivrednicima. 

"Na terenu, u praksi, većinom veterinarske stanice daju pojloprivrednicima brojeve ušnih markica gdje sami poljoprivrednici obilježavaju telad nakon telenja", otkrivaju u Udruženju s nadom da će u ministarstvu naći razumijevanja za ovaj zahtjev te da će ga početi rješavati na obostrano zadovoljstvo. 


Tagovi

Obilježavanje životinja Udruženje poljoprivrednika FBiH Baza podataka Troškovi obilježavanja Veterinarske stanice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.