Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u TK
  • 05.06.2023. 09:00

Farmeri traže hitnu reakciju FMPVŠ: Propadaju usjevi, poticaja nema

Poplave su u TK nanijele štetu na 80 do 100 posto usjeva silažnog kukuruza, ječma, tritikala, pšenice, stočnog graška i drugih.

Foto: Eldin Glibanović
  • 230
  • 160
  • 0

Nikad skuplju sjetvu, naslijedila je nikad gora godina za poljoprivrednike. Nakon lanjske suše i visokih cijena, koje ni ove godine nisu smanjenje, farmeri se bore i s poplavama i nepovoljnim uvjetima za završetak proljetne sjetve.

I to nije sve za one u Federaciji BiH, političke okolnosti, smjena stare i konstituiranje nove vlasti te donošenje propisa u sektoru, usporile su i isplatu poticaja. Deveti je mjesec kako mnogi čekaju novčane podrške. Podsjetimo, isplata četvrtog kvartala od prošle godine je počela nedavno.

"Kao predsjednik Udruženja imam društvenu odgovornost da se obratim i izrazim nezadovoljstvo u ime proizvođača mlijeka TK, peh od 9 mjeseci dugovanja poticaja za mlijeko nismo doživjeli mislim kako proizvodimo, da bi bila još teža situacija veliki broj padavina je napravio velike štete na usjevima koje smo uspjeli zasijati, a da naglasimo da sjetvu na oko 40 posto površina nismo još obavili", kaže Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Poplave uništile usjeve

Poplave su, kako navodi, nanijele štetu na 80 do 100 posto usjeva silažnog kukuruza, ječma, tritikala, pšenice,stočnog graška i drugih. Pozivaju resornog federalnog ministra da hitnom reakcijom zajedno sa kantonalnim kolegom i proizvođačima TK održe hitan sastanak na ove teme.

Stradali usjevi

"S pravom mogu reći da smo mi kanton koji ima 1.000 RPG-ova i oko 250 registriranih obrta u mljekarstvu s tendencijom stalnog porasta, drugi smo kanton po proizvodnji mlijeka i kanton koji najviše izdvaja finansiskih sredstava. Tražimo da budemo prioritet u isplati federalnih poticaja, a naravno od ministra Kemala Hrnjića očekujemo hitnu posjetu TK", naveo je Glibanović.

Poseban akcenat stavljaju na zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana i plavog dizele na šta alarmiraju već nekoliko godina, no, valja istaći da nikada ništa nije poduzeto o ovim zahtjevima poljoprivrednika.

"To bi nas dovelo do toga da naš proizvod bude konkurentan uvoznom što bi u konačnici značilo jeftiniji poljoprivredni proizvodi na policama našim građanima, spas postojećih domaćih proizvođača i zainteresiranost i želja mladih ljudi da se vrate ruralnim područjima i bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom", zaključuje.

Djelovati odmah

Sjetva još, nije završena, ono što je zasijano - truhne u zemlji od viška vlage, napomenuo je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, gostujući na FTV-u, naglasivši i da primarni proizvođač u cijeni hrane ne učestvuje, već zavise od otkupljivača, prerađivača, industrije.

Velike štete od poplava

"Oni koliko ponude, po toliko morate da ti da ne biste bacili - a to je uvijek neka mizerija", rekao je Bićo

Dodao je kako će žuta hrđa, prema predviđanjima, smanjiti roda žitarica za 40 posto, a sve je jesenas sijano po znatno većim cijenama. Minus po hektaru će u samome startu biti 300 do 500 maraka, dodao je, jer dolazi jeftina pšenica iz Ukrajine.

"Razumijem da je smjena vlasti bila, ali u ovim situacijama treba djelovati odmah", poručio je Bićo.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivrednici Sjetva Poplave Eldin Glibanović Nedžad Bićo Farmeri


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.