Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upitan kvalitet
  • 29.05.2023. 13:30

Žuta hrđa uzela maha na usjevima pšenice u BiH

Čak 80 posto usjeva pšenice je ugroženo u Semberiji, najvećoj bh. žitnici. Na području Posavine bolest je zahvatila oko 20 posto zasijane površine

Foto: Martina Pavlović
  • 175
  • 40
  • 1

Žuta hrđa prouzrokovat će značajne štete po pitanju količine i kvaliteta usjeva. Kako navode poljoprivrednici bolest je "uzela maha", a obzirom da hara i na usjevima u region, dovedene su u pitanje i količine pšenice iz uvoza.

Skupa sredstva za zaštitu

Na području Semberije prema ocjeni Save Bakajlića, predsjednika regionalnog Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, čak 80 posto usjeva pšenice je ugroženo. Iako su ratari tretirali usjeve zaštitnim sredstvima, ono je, kako ocjenjuje, s obzirom na česte padavine, bilo bezuspješno. Stanje je i dalje loše, jer je list žut i izgleda kao da nije tretiran.

"S obzirom na situaciju, sigurni smo da će prinos biti manji za 30 posto, to će samim tim dovesti do veće prodajne cijene", kazao je Bakajlić za Nezavisne.

Bolest prenose lisne uši, ali i ostali insekti

Na području Posavine bolest je zahvatila oko 20 posto zasijane površine, potvrdila je ovom mediju Snježana Kopačević, diplomirani agronom i poljoprivrednica iz Odžaka. Pogodovale su joj, kako navodi, kiše i vrućine, koje su pšenicu bukvalno potkuhale. Najugroženije sorte su simonida, zvezdana, pobeda i obala.

Jednostavnim testom provjerite prisustvo lisne hrđe

"Sredstvo za tretiranje ove bolesti je veoma skupo, odnosno po jednom hektaru je 140 KM, te ljudi nisu bili u mogućnosti da to plate jer ne znaju šta ih čeka", kazala je Kopačević dodavši da bolest prenose lisne uši, ali i ostali insekti koji su na pšenici prisutni zbog veoma blage zime.

Upitan i uvoz

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Feni da bolest žute hrđe zahvatila široko područje, cijele jugoistočne Evrope, pa i velike površine u Hrvatskoj i Srbiji.

"Imat ćemo sigurno određene posljedice i smanjenje prinosa i onog što to sa sobom nosi, kao bolest. Bolest je uočena i u zemljama okruženja, tako da možda je upitna i količina pšenice koja se može uvesti na naše tržište, a da ne bude oštećena s ovom bolešću", istakao je Marinković.

Poslovi na njivama još će pričekati, pljuskovi i ove sedmice

Govoreći o daljnjim najavljenim vremenskim neprilikama, kazao je kako je i do sada primjetna ogromna količina padavina u kratkom vremenskom periodu, te bujice. Izrazio je nadu da će poljoprivrednici uspjeti da se odbrane i da sačuvaju usjeve.

"Sve ono što je na otvorenom - pod otvorenim nebom podložno je dejstvu vremenskih neprilika, i tu nam jedinu zaštitu pruža protivgradna preventiva u koju se na neki način u ovom momentu jedino i uzdamo", kazao je Marinković.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Žuta hrđa Pšenica Usjevi Savo Bakajlić Snježana Kopačević Stojan Marinković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.