Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.05.2023. 10:30

Poslovi na njivama još će pričekati, pljuskovi i ove sedmice

Danas je na snazi žuti meteoalarm za više regija u BiH. Pljuskovi i grmljavina obilježit će i početak juna.

Foto: Selma Mujić
  • 126
  • 8
  • 0

Danas Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro. Tokom dana postepeno naoblačenje. Poslije podne i dio večeri pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zemlje. U centralnim i sjevernim područjima Bosne su lokalno mogući jači pljuskovi. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29 °C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama,  Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nastavak nestabilnih vremenskih prilika, uz povećanu naoblaku i obilniju kišu praćenu mjestimično i grmljavinskim nevremenom, izgledan je tokom cijele sedmice.

Zbog grmljavine i lokalno jačih pljuskova za danas je aktiviran žuti meteoalarm za regije Bihaća, Livna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Foče, Prijedora, Trebinja i Višegrada. 

Regija

Vremenski period

Pojava

Bihać

 20:00 - 21:00

Grmljavina i lokalno jači pljuskovi

Livno

12:00 - 21:00

Grmljavina i lokalno jači pljuskovi

Mostar

12:00 - 21:00

Grmljavina i lokalno jači pljuskovi

Sarajevo

12:00 - 21:00

Grmljavina i lokalno jači pljuskovi

Tuzla

12:00 - 21:00

Grmljavina i lokalno jači pljuskovi

Banja Luka

14:00 – 23:59

Jači pljuskovi sa grmljavinom

Foča

14:00 – 23:59

Jači pljuskovi sa grmljavinom

Prijedor

14:00 – 23:59

Jači pljuskovi sa grmljavinom

Trebinje

12:00 – 23:59

Pljuskovi sa grmljavinom

Višegrad

12:00 – 23:59

Jači pljuskovi sa grmljavinom

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", navedeno je u upozorenju FHMZ-a.

Radovi na čekanju

Veće količine padavina očekuju se širom zemlje do srijede 31. maja, nakon čega slijedi par stabilnijih dana, sa manjom vjerovatnoćom za kišu koja će, u slučaju pojave, biti i slabijeg intenziteta. Na izmaku sedmice očekuje se nova promjena vremena, uz moguće povremene pljuskove.

Temperaturni režim bit će u skladu sa kalendarom, bez bitnijih promjena. Minimalne temperature kretat će se od 10 do 12 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine od 14 do 16 °C. Sredinom sedmice malo svježije u jutarnjim satima. Maksimalne dnevne temperature zraka, većinom od 16 do 20 u centralnim dijelovima, na sjeveru i jugu od 21 do 23 °C. Za naredni vikend sa dodatnim porastom ovih vrijednosti, od 18 do 21 u unutrašnjosti zemlje, na sjeverozapadu, u dijelu Posavine, Semberiji i dolini Neretve do 25, moguće je i koji stepen iznad.

Nestabilno vrijeme i dalje će ometati provođenje planiranih radova na otvorenom, usporavati vegetacijske procese i uslovljavati intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina. U drugom dijelu sedmice očekuju se malo povoljnije agrometeorološke prilike.

Oblačno, pljuskovi i grmljavina

Pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom obilježit će kraj mjeseca maja. U Hercegovini sutra jutro sunčano, a od sredine dana se očekuju pljuskovi i grmljavina, koji će se zadržati i u srijedu. U sjevernim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne u naredna dva dana su lokalno moguće intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica

Oblake neće rasterati ni dolazak prvog ljetnog mjeseca. Prva dana dana u junu bit će oblačno. Hercegovce neka ne zavara sunčano jutro ni u četvrtak, 1. juna, jer se poslije podne očekuju pljuskovi i grmljavina širom zemlje. Vjetar slab promjenljivog smjera. 

Iste vremenske prilike očekuju su i posljednjeg radnog dana ove sedmice. Pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima, a lokalno je moguća i grmljavina. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 11 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Kiša Pljuskovi Grmljavina Bujice FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar