Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak grla
  • 13.04.2023. 12:00
  • Prnjavor

Ergela "Vučijak" prodaje 16 konja lipicanera - poznate cijene

Riječ o grlima starim od jedne do 19 godina. Najjeftinije košta 1.200 KM, a najskuplje 5.500 maraka

Foto: Fb/Ergela Vučijak Prnjavor
  • 1.401
  • 120
  • 0

Zbog viška grla prnjavorska ergela "Vučijak" ponudila je na prodaju 16 konja rase lipicaner, čija je prosječna cijena oko 1.600 maraka, a novac koji obezbijede na taj način iskoristit će za rad i razvoj farme.

U oglasu za prodaju konja, koji je objavljen Facebooku, navedeno je kako je riječ o grlima starim od jedne do 19 godina. Najjeftinije košta 1.200 KM, a najskuplje 5.500 maraka i riječ je o izuzetno plemenitom konju starom četiri godine.

Vršilac dužnosti direktora ergele "Vučijak", Nenad Grujić, rekao je za "Glas Srpske" kako ima mnogo zainteresovanih, ali da još nijedno grlo nije prodato, iako je oglas aktivan već petnaestak dana.

"Ljudi zovu, raspituju se, dođu, pogledaju, ali na kraju odustanu od kupovine. Oglas ostaje otvoren do daljeg, nismo pretjerano optimistični s obzirom na to da je lani prodato svega nekoliko konja", naveo je Grujić, dodavši kako je ozbiljna prepreka u prodaji konja, to što ove plemenite životinje nisu istrenirane.

Prenatrpana farma

U svijetu, kako ističe, grlo najbolju cijenu dostiže tokom druge, treće godine života i to onda kada je uvježbano. Zbog problematike i samog preživljavanja ergele ovdje nemaju kadar koji bi radio sa konjima, jer postojeća garnitura radnika radi na održavanju farme.

Konji nisu istrenirani 

"Potencijalni kupac kad dođe prvo želi da jaše, a naši konji nisu istrenirani, što ljude odbija", objasnio je on za vaj medij. 

Razlog prodaje je prenatrpanost farme, koja optimalno može da primi između 85 i 90 grla, a trenutno ovdje imaju više od 130 konja. Grant koji dobijaju s nivoa RS, služi za isplatu plata radnicima, kojih ima 17. Tu su i podsticaji za konjarstvo koje troše za sjetvu, žetvu i obnovu, odnosno popravku mehanizacije. 

Lipicaneri su kulturno bogatsvo u poljoprivredi - elegantni i dobre ćudi

Za veći iskorak, prema riječima direktora, treba i finansijska injekcija, jer je konjarstvo izuzetno skupo. Samo jedno novo sedlo za lipicanera košta oko 5.000 KM. 

"Trenutno turistima nemamo šta da ponudimo, izuzev da vide konje, a mogla bismo napraviti fantastičnu ponudu, s obzirom na to da ergela ima u koncesiji 250 hektara zemlje, gdje postoji mogućnost izgrade izletišta", kazao je Grujić i dodao da su lični prihodi ergele zanemarljivi, jer je riječ o novcu od skromne prodaje konja i ulaznica za grupne posjete turista koje koštaju marku.

Genetski potencijal

Ova ergela u Prnjavoru, jedna od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili gladni. Nakon likvidacije AD "Vučijak", odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela "Vučijak", s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.


Fotoprilog


Tagovi

Ergela Vučijak Konji Prodaja konja Lipicaneri Cijene konja Nenad Grujić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.