Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 11.10.2020. 13:30

EFSA: Srbija je zemlja visokog rizika pojave afričke svinjske kuge, u opasnosti i BiH

Pored visoko rizične Srbije, procijenjeno je da opasnost od zaraze zbog blizine prijeti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji.

Foto: Bigstock/Arne Bramsen
  • 86
  • 11
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge, a zbog blizine izvjesno je da opasnost prijeti i Bosni i Hercegvini. 

Kako su saopštili, da bi se podigla svijest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti pokrenuta je velika kampanju koja se od prije par dana sprovodi u zemljama Jugoistočne Europe. 

Usmjerena je, prije svega, ka državama koje su prepoznate kao "zabrinjavajuća regija" zbog blizine onih u kojima je prisutna bolest. Pored visoko rizične Srbije, procijenjeno je da opasnost od zaraze prijeti i Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji.

Bolest je prisutna u 14 europskih država 

Podsjećamo, ASK pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne privredne poremećaje u brojnim zemljama. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da bi se iskorijenila.

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako je spriječiti i prepoznati?

Od 2016. godine do juna 2020. u Europi je zbog ovog virusa uginulo ili usmrćeno 1,3 miliona svinja.

Znakovi koje pokazuju oboljele životinje mogu biti groznica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. 

Trenutno ne postoji vakcina, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. Bolest je prisutna u 14 europskih država: Njemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Veterinarske stanice spremne da odgovore na opasnost od afričke svinjske kuge

Podsjećamo, resorno ministarstvo u BiH je obezbijedilo sredstva za monitoring svih bolesti koje su sada aktuelne. Ovo se prije svega odnosi na afričku svinjsku kugu, koja predstavlja veliku opasnost iako još uvijek nije registrovana u našoj zemlji. 

Strah od uvoza mesa iz Njemačke 

Međutim, uzgajivače u regionu na noge je digla vijest iz Njemačke. Manje zbog zaraze, više zbog potencijalnog uvoza mesa sa tog tržišta. Šteta bi, upozorili su, mogla biti velikih razmjera.

Pojava bolesti izazvala je potrese na njemačkom tržištu zbog čega je cijena svinjskih polutki pala za čak 20 euro centi ili 13% u jednoj nedjelji, a cijena prasadi srušena je za čak 30 %. Kako nemaju mogućnost plasmana na tržište Kine i zemalja Azije odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine mesa iz ove zemlje, kanal svoje prodaje mogu pronaći i u Bosni i Hercegovini. 


Tagovi

Afrička kuga svinja ASK EFSA Prevencija Bolest Uzgoj svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.