Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne mjere
  • 29.05.2021. 16:00

Domaće tržište: Nadležni ipak pomažu proizvođačima mesa?

Prema riječima ministra poljoprivrede RS, Borisa Pašalića, sada je najveći problem poremećaj na tržištu u cijeni svinjskog i junećeg mesa, a paralelno dolazi i do poskupljenja cijena žita.

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 52
  • 70
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, izjavio je da se tokom 2021. godine očekuju dobri prinosi i proizvodnja u svim sektorima domaće poljoprivredne proizvodnje i najavio je da će Vlada u narednom periodu intervenisati na tržištu kako bi pomogla uzgajivačima mesa u našoj zemlji.

"Imamo trend rasta obima proizvodnje u svim sektorima poljoprivrede", istakao je ministar Pašalić.

Kako navodi Srna, takođe je naglasio da je na osnovu stanja na terenu, očigledno da će biti dobra proizvodnju strnih žitarica i podsjetio da je prošla godina bila rekordna kada je u pitanju uzgoj pšenice i drugih strnina.

Usjevi su u dobrom stanju 

Prema njegovim riječima, sada je pšenica u boljem stanju nego što je bila u isto ovo doba prošle sezone tako da se očekuju dobri i stabilni prinosi.

Takođe je napomenuo da je za kukuruz i soju još rano prognozirati kakav će urod biti, ali je naglasio da je sjetva obavljena po pravilima i da nije bilo većih problema, osim što je bilo kraćih prekida uslijed nestabilnih i kišovitih vremenskih prilika.

"Isto tako su dobre tendencije, ne samo kada je u pitanju biljna proizvodnja, nego i stočarska", naglasio je ministar poljoprivrede RS.

Istakao je i to da je najveći aktuelni problem poremećaj na tržištu u cijeni svinjskog i junećeg mesa, a paralelno dolazi i do poskupljenja cijena žita.

Poremećaj na tržištu mesa

"Ovakva situacija uzgajivačima stvara dodatni problem jer moraju da ulažu više novca dok ga manje dobijaju od prodaje mesa", pojasnio je Pašalić.

Najavio je i da će zbog toga Vlada Republike Srpske u narednom periodu intervenisati i pomoći uzgajivačima svinja i junadi.

Da li problem BiH junetine leži u zaštiti domaće proizvodnje?!

Podsjetimo, još početkom prošle godine Pašalić je izjavio kako je potrebno uposliti sve raspoložive kapacitete u državi, kako bi se podstakao otkup primarne domaće proizvodnje.

Kako je ocjenio tom prilikom, trebalo bi i registrovanim klaonicama omogućiti da jednako budu uključene u proces izvoza, a sve u cilju zajedničkog rada na njegovom unaprijeđenju. 


Tagovi

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić Strne žitarice Sjetva Biljna proizvodnja Uzgajivači svinja Uzgajivači junadi Otkup Tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.