• Izvoz
  • 11.03.2020. 16:30

Da li problem BiH junetine leži u zaštiti domaće proizvodnje?!

Ministar spoljnje trgovine, Staša Košarac, imao je sastanke sa relevantnim institucijama, kako bi se riješilo pitanje privremene obustave izvoza junetine u Tursku.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 128
  • 13
  • 0

Koliko je važno držati se međunarodnih ugovora, kao što je na primjer ugovor sa Turskom o izvozu mesa, istakao je danas i ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac. On je takođe i zjavio da je neophodno srediti stanje u našoj državi, kako bi se spriječile razne nepravilnosti prilikom implementacije navedenih ugovora. 

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

"Imao sam sastanak sa predstavnicima Kancelarije za veterinu BiH, kao i inspektoratima. Ocjenjujem da više neće dolaziti do obustavljanja izvoza mesa. Ako ipak dođe do toga, u kontaktu sa Turskom, zahtjevaćemo da se onima koji ne ispunjavaju uslove za izvoz mesa, isti onemogući", izjavio je Košarac. 

Dodao je takođe da izvoz nije potpuno zabranjen nego samo privremeno obustavljen dok se nepravilnosti ne razjasne, kako navode nezavisne.com

Poticati otkup primarne proizvodnje

Iz navedenih razloga, ministar je imao sastanak sa akterima uključenim u proces izvoza junetine u ovu zemlju. 

"Firma koja je ovlaštena u ime Turske, da bude izvoznica junetine na ovo područje, kupovala je meso od samo jedne klaonice, što smatram da nije dobro", rekao je on, dodajući da je ovakav model izvoza mesa zatekao kada je preuzeo mandat. 

Prema njegovim riječima, potrebno je uposliti sve raspoložive kapacitete u državi, kako bi se podstakao otkup primarne domaće proizvodnje.

I klaonice treba da budu uključene u proces izvoza?

"Tražio sam poboljšanje poslovnih odnosa i aktivnosti sa Turskom. Planirana je kvota od ukupno 8.000 tona, a odobreno je samo 3.000 t. Ja sam sa svoje strane spreman otići tamo, kako bi smo o ovom pitanju razgovarali i riješili ga", navodi Košarac. 

Kako kaže, trebalo bi i registrovanim klaonicama omogućiti da jednako budu uključene u proces izvoza, kako bi zajedno radili na njegovom unaprijeđenju. 


Tagovi

Međunarodni ugovori Izvoz mesa Izvoz junetine Izvoz u Tursku Staša Košarac Raspoloživi kapaciteti Klaonice Proces izvoza


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.