Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mastitis
  • 10.01.2021. 11:30

Da li će liječenje mastitisa kod krava biti moguće prirodnim preparatima?

Cilj je ukazati na prednost fitoterapije primjenom farmakološke analize koja uključuje identifikaciju, izračunavanje i poređenje troškova i efikasnosti dosadašnje i ove, potencijalne, prirodne terapije.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 366
  • 94
  • 0

Antibiotsku terapiju u liječenju mastitisa kod krava u budućnosti mogao bi zamijeniti potpuno drugi sistem koji se zasniva na primjeni biljnog preparata na bazi etarskih ulja. Na razvoju, testiranju i implementiranju tog preparata rade predstavnici Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu (susjedna Srbija, op.ur.) i Zavoda za farmaciju Medicinskog fakulteta u istom gradu.

U pitanju je projekat pod nazivom InfoBomat (Intramamarna etnoveterinarska formulacija za prevenciju i terapiju mastitisa krava u cilju optimizacije antimikrobne terapije) čiji je osnovni cilj primjena etarskih ulja u liječenju ovog oboljenja ili u vidu potporne terapije antibiotskoj.

Mastitis kod krava i preventivne mjere za suzbijanje

"Do sada smo obišli šest farmi muznih krava, dijagnostikovali životinje sa mastitisom, uzeli uzorke mlijeka. Uradili smo njihove analize. Najznačajnija je izolacija uzročnika mastitisa u okviru koje smo izdvojili prouzrokovače, zatim ih tretirali u laboratoriji sa različitim vrstama etarskih ulja od kojih se izdvojilo nekoliko najefikasnijih", objašnjava Zorana Kovačević, rukovodilac projekta.

Nakon testiranja preparat će biti dostupan stočarima

Trenutno je u toku optimizacija koncentracije tih ulja, pravi se formulacija i testira se. Jedna grupa krava biće podvrgnuta antibioticima uz dodatak ovog biljnog preparata dok će se na drugoj primjenjivati samo prirodno liječenje. Ukoliko se u potpunosti pokaže sigurnom i bezbjednom, tim će patentirati preparat, a, u tom slučaju, biće dostupan svim stočarima koji su zainteresovani da ga koriste.

"Ipak, neće moći sami da liječe životinje na takav način, već će to raditi veterinari. To je intramamarna aplikacija, ide direktno u vime i trebalo bi da taj dio posla obavi stručno lice. Ovo će biti odlično za organski uzgoj."

Jovo Stević uzgaja sretne krave, a farma mu je izgrađena po najsavremenijim standardima

Aplikovanje bi trajalo tri dana uzastopno. Prednost je, dodaje naša sagovornica, što etarska ulja imaju veoma malu karencu, odnosno lijek bi se u proizvodu životinje zadržao znatno kraće u odnosu na antibiotik.

"Inače ostaje u mlijeku od nekoliko do mjesec dana, u tom periodu se ono ne smije koristiti, odbace se velike količine, a nisu mali ni ekonomski gubici."

Karenca mala - nakon 24 sata mlijeko se može piti

Prema podacima iz literature, iz pomenutih ulja zadržava se od nula do 24 sata i već poslije toga se može piti i upotrebljavati u ishrani ljudi, objašnjava Kovačević.

Za ovaj metod su se, kaže, odlučili zbog toga što preparat sadrži specijalnu kombinaciju komponenti koje mu daju karakteristična farmakološka svojstva, a to su, prije svega, antimikrobno, fungicidno i virusoidno djelovanje.

"Sve smo počeli u julu prošle godine, završili smo drugi kvartal, dosta toga smo postigli i realizovali i, za sada, sve teče po planu. Cilj nam je da podignemo svijest o značaju antimkrobne rezistencije, istaknemo značaj kada je u pitanju očuvanje zdravlja životinja i ljudi", kaže sagovornica Agrokluba i dodaje da žele takođe ukazati na prednost fitoterapije primjenom farmakološke analize koja uključuje identifikaciju, izračunavanje i poređenje troškova i efikasnosti dosadašnje i ove, potencijalne, prirodne terapije.


Tagovi

Liječenje mastitisa Etarska ulja Fitoterapija Prirodna terapija Fungicidno djelovanje


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.