• Nova pasmina
  • 02.02.2021. 18:00

Belgolshtin - nova pasmina goveda s izvrsnom mliječnošću

Nova pasmina goveda koja ima produktivnost od 12 tona mlijeka po životinji, a ono ima 3,6 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina, registrirana je u Bjelorusiji.

Foto: Depositphotos/PhillipMinnis (ilustracija)
  • 97
  • 189
  • 0

U Bjelorusiji je registrirana nova pasmina goveda koju su nazvali Belgolshtin. "Potencijal njene produktivnosti je na razini 12 tona mlijeka po životinji te sadrži 3,6 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina“, rekao je Vladimir Gusakov, predsjednik Nacionalne akademije znanosti na konferenciji na kojoj je predstavljena, prenosi farmer.pl

U toj je zemlji očekivana mliječnost po kravi ove pasmine dvostruko veća od prosječne, a ona je u 2019. iznosila 5.043 kilograma. Prošle su godine poljoprivredna gospodarstva u toj državi proizvela nešto više od 7,5 milijuna tona mlijeka što je povećanje za 5,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je proizvedeno nešto više od 7,1 mil. t. 

Belgolshtin je stvorena na osnovi holsteina, a trebala bi osigurati veće proizvodne rezultate uz bolju prilagodbu uvjetima lokalnog uzgoja. 

Uzgojni rad na njezinom genetskom potencijalu je trajao više od 20 godina. No, stručnjaci naglašavaju i primjenu mjera koje će povećati učinkovitost bjeloruskih krava što uključuje kvalitetniju hranu te primjenu suvremenih tehnologija. 

Dakle, pasmina je stvorena na bazi holsteinskog te domaćeg crno-bijelog goveda. Belgolshtin govedo može doseći težinu od 600 do 650 kg, a iako je nježnije siluete, njegova veća težina proizlazi iz razvijenijeg gastrointestinalnog trakta. Karakterizira ih i veće vime te manja razlika u duljini prednjih i stražnjih sisa.

Ugrožene domaće pasmine

Sjetimo se i domaćih pasmina. Gatačko govedo je naša autohtona rasa. Nastala je ukrštanjem buše i sive alpske rase goveda u Gacku. Grla su prilagođena na suroviju klimu, koja je zastupljena u planinskim područjima. Podmladak im je takođe izuzetno otporan i zdrav.

Autohtono Gatačko govedo je blago bh baštine

Brdsko planinski predjeli oko 1.200 m nadmorske visine, sa vrlo oštrim zimama i niskim temperaturama, idealna su sredina za ovo vrlo adaptibilno govedo.

Period prvog pripuštanja kreće se od 15 do 22 mjeseca, a prosječna težina novorođene teladi je oko 34 kg. Pored specifičnih morfoloških karakteristika, Gatačko govedo se odlikuje i posebnim proizvodnim karakteristikama.

Prosječan proizvodni vijek mu je 7-8 (zabilježeni su primjeri i do 15 laktacija). Proizvodnja mlijeka je oko 3.600 kg na farmi, sa 3,9% masti i 3,4 bjelančevina, a mlijeko se najviše koristi kao sirovina za proizvodnju nadaleko poznatog gatačkog kajmaka.


Tagovi

Belgolshtin Nova pasmina Bjelorusija Mliječnost Količina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nakon nekoliko dana pod maglom, napokon nam se ukazala nasa ljepotica Radusa, ali prekrivrena snijeznim prekrivacem, koji se izgleda nece otopiti do marta.