Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 27.11.2018. 14:30

Ante Šarac nije odustao kada mu je bolest pokosila stado koza, danas ima dovoljno posla za cijelu obitelj i dva radnika

Nakon što je godinu dana uspješno uzgajao koze, oboljele su od "q-groznice" pa ih je Ante Šarac morao sve smaknuti. Krenuo je ispočetka.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 546
  • 47
  • 0

Ante Šarac na vlastitu farmu koza odlučio se prije gotovo četiri godine. Zajedno sa svojom obitelji nedaleko Mandina Sela pokraj Tomislavgrada, izgradio je štalu, kupio potrebnu opremu i nešto više od 100 koza te započeo s radom. 

Prva je godina bila uspješna i stiglo je vrijeme kozjeg jarenja, ali s njom, nažalost i takozvana "q-groznica" pa su umjesto zdravih, koze jarile mrtve jariće, piše ABC portal.

Danas broji preko 90 koza i 50 jarića 

"Bolest je to koja se širi na koze i na ljude. Za ljude je uglavnom bezopasna, nešto poput gripe, ali je za koze štetna i smrtonosna. Bio sam primoran smaknuti cijelo stado i pomiriti se sa činjenicom da ostajem bez svih koza", prisjeća se vremena Šarac koje je za njega i njegovu obitelj bilo vrlo teško. 

No, Ante nije odustao. Odštetu su mu platile općinske, županijske i federalne vlasti te je podigao novo stado. Danas broji preko 90 koza i 50 jarića. 

"Danas sam ispunjen i sretan. Posla ima dovoljno za cijelu obitelj, a odnedanvo sam zaposlio i dvoje radnika. Moje koze su zdrave i daju dovoljno mlijeka", vidno zadovoljan kaže Ante koji je svoju proizvodnju usmjerio isključivo na mlijeko koje svakodnevno prodaje. 

Ante Šarac razmišlja o širenju stada 

"Mljekara Puđa otkupljuje naše mlijeko po cijeni od 90 feninga po litri, 50 feninga dobijemo županijskih poticaja, a 30 federalnih. U sezoni, odnosno od petog do osmog mjeseca naše koze daju oko 220 litara mlijeka dnevno", otkriva Šarac. 

Sir livanjske mljekare Eko sir Puđa publika ocijenila najboljim na Balkan Cheese Festivalu

O proizvodnji sira, Ante još uvijek ne razmišlja, ali razmišlja o širenju stada. Uskoro će sezona jarenja, nakon ćega će ih nastaviti uzgajati, ali i kupiti određeni broj koza. 

Kozje je mlijeko, kaže Ante, zdravo i traženo, a koze je u odnosu na, primjerice, krave, jednostavnije uzdržavati. To je bio i jedan od glavnih razloga zašto je baš farma koza bila njegov izbor. 

Inače se upotreba kozjeg mlijeka osobito savjetuje kada je riječ o plućnim bolestima. Mlijeko koje daju Antine koze je kvalitetno jer, kako tvrdi Ante, duvanjsko podneblje obiluje pašnjacima i brstom kojim se koze hrane. 


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Kozarstvo Farma koza Ante Šarac Mandino Selo Q-groznica Uzgoj koza Mlijeko Mljekara Puđa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.