Na Festivalu autohtonih sireva Balkana se našlo oko 300 vrsta originalnih, autohnotnih i neobičnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, ali i Francuske, Italije te zemlje gosta - Nizozemske.
Najbolji sir Festivala autohtonihi sireva Balkana - tu je titulu ponio sir mljekare Eko sir Puđa iz Livna. Tradicionalni, osmi Balkan Cheese Festival održan je proteklog vikenda u Beogradu, a konkurencija je bila vrlo velika. Ondje se našlo oko 300 vrsta originalnih, autohnotnih i neobičnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, ali i Francuske, Italije te zemlje gosta - Nizozemske.
Prema ocjeni publike, najboljim je proglašen sir mljekare Eko sir Puđa iz Livna.
Ova mljekara drugi puta izlaže na tom festivalu, a treba podsjetiti da je i prošle godine njihov sir proglašen najboljim. Prema riječima Momčila Grkovića iz mljekare Eko sir Puđa, za njih su izlaganje kao i nagrada, vrlo značajni jer doprinose još boljem pozicioniranju proizvoda na tržištu Srbije.
U dva dana festivala posjetitelji su imali prilike probati više stotina sireva, od kozjeg mediteranskog sira, livanjskog sira, pirotskog kačkavalja, francuskog sira preko pljevaljskog i lisnatog sira.
"Bosna i Hercegovina je inače sudionik festivala od njegovog osnivanja i, što je zanimljivo, uvijek je među prva tri najbolja sira po ocjeni posjetitelja, barem jedan sir, a najčešće prvi ili drugi su upravo iz BiH. Nagrada je zamalo izmakla i siru kupreške mljekare", za medije je izjavio osnivač festivala Srba Jovanović.
Treba napomenuti, da je prema ocjeni publike drugo mjesto osvojio je proizvođač francuskih sireva iz Novog Sada "Francuske tajne", a treće mjesto nizozemski sirevi SILBO.
Tagovi
Autorica