Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.07.2019. 08:00
  • Strazne, Slovačka

Afrička svinjska kuga izbila i u Slovačkoj, na granici s Mađarskom

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gdje nema velikih farmi svinja.

Foto: Pixabay/Lichtsammler
  • 147
  • 12
  • 0

Afrička svinjska gripa izbila je i u Slovačkoj. Kako su javili iz Udruženja Copa Cogeca, koje je glavno lobističko tijelo evropskih proizvođača hrane, veterinarska je inspekcija obavijestila o izbijanju afričke svinjske kuge u selu Strazne, u istočnoj Slovačkoj, u blizini mađarske granice. Afrička svinjska kuga je također prisutna u Mađarskoj, u populaciji divljih svinja.

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gdje nema velikih farmi svinja. Utvrđena su četiri sumnjiva slučaja, međutim iako je samo ja jednom potvrđen virus ASK, svinje su usmrćene na sva četiri gospodarstva.  

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, naloženo je i eutanaziranje svinja na područje u radijusu od 3 km oko izbijanja. Postavljena je i zaštitna zona, a pod nadzorom je područje od 10 kilometara od žarišta.

Pogođena još jedna svinjogojska farma u Bugarskoj - otkrili afričku svinjsku kugu

Podsjećamo, u Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na sjeveroistoku te zemlje. Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je ranije ovog mjeseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili gospodarstvima u Bugarskoj. Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti eutanazirano. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Slovačka Epidemija Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.