Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 25.07.2019. 18:30

Pogođena još jedna svinjogojska farma u Bugarskoj - otkrili afričku svinjsku kugu

Bugarske vlasti su ove sedmice proglasile izvanredno stanje u gradu Ruseu te u okrugu Pleven, u sjevernoj Bugarskoj.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 122
  • 9
  • 0

U Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na sjeveroistoku te zemlje, saopćila je agencija za sigurnost hrane.

Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je ranije ovog mjeseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili domaćinstvima u Bugarskoj.

"Još jedna epidemija otkrivena je u selu Brashlen, na velikoj industrijskoj farmi s više od 40.000 svinja", izjavila je Alexandra Miteva, viša dužnosnica tijela nadležnog za sigurnost hrane dodajući da će sve svinje na gospodarstvu biti eutanazirane, navodi Reuters

U Bugarskoj je prijavljena prva pojava virusa na industrijskoj farmi u subotu, 20. jula, na farmi u selu Nilolovo, blizu Rusea. Na farmi u Nikolovu takođe su eutanizirane sve svinje.

Bugarske vlasti su ove sedmice proglasile izvanredno stanje u gradu Ruseu te u okrugu Pleven, u sjevernoj Bugarskoj koje će trajati do 31. juna, ali bi se moglo i produžiti. 

Bugarska, koja je članica Evropske unije, takođe je izvijestila i o oko 20 slučajeva bolesti kod uginulih divljih svinja, u različitim regijama, uključujući i granične pokrajine sa Rumunjskom.

Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti eutanazirano. Ističu kako ova bolest ne utiče na ljude. 

Bugarska je mobilizirala vojne i policijske snage kako bi pomogla u borbi protiv bolesti i zaštitila svoju vrijednu industriju uzgoja svinja. Preventivne mjere uključuju povećanje kontrole prometa i graničnih točaka, dezinfekciju farmi i ograničavanje prodaje svinjetine i prerađenog mesa.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Rumunjska Epidemija Izvanredno stanje Alexandra Miteva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.